Wat je niet mag missen in de Spaanse keuken

Tapas tips spaanse keuken

Als je met vakantie gaat naar Spanje, dan ga je ongetwijfeld ook wat Spaanse lekkernijen uitproberen. De Spaanse keuken biedt immers verschillende heerlijke gerechten die je in vrijwel geen enkel ander land tegenkomt. Gerechten die volgens ons het meest de moeite waard zijn worden hieronder in het kort beschreven.

Paella

Paella is vermoedelijk het beroemdste gerecht uit de Spaanse keuken. Je zou paella kunnen zien als een grote rijst stoverij. Het gaat dan om kleine, ronde rijstkorrels die veel kookvocht hebben opgenomen. De textuur is daardoor vrij zacht, maar niet plakkerig. Meestal wordt er zowel vlees als groente toegevoegd aan het gerecht, dat bij voorkeur in een grote, platte koekenpan wordt bereid.

Tortilla de Patatas

Een wat simpeler gerecht is de Tortilla de Patatas. Wanneer je zo’n Spaanse tortilla bestelt, dan kun je er van uitgaan dat je een omelet krijgt van ei, aardappel en ui. Dit mengsel wordt aangebakken in olijfolie. Een Tortilla de Patatas wordt meestal als voorgerecht of als tapa gegeten.

Gambas

In heel Spanje zijn mensen dol op gambas, oftewel garnalen. Bekende gerechten die hiermee worden gemaakt zijn Gambas à la Plancha en Gambas al Ajillo. Bij het eerstgenoemde gerecht zijn de garnalen in een koekenpan gegrild met een kruidenmengsel. Gambas al Ajillo komt meestal uit de oven. In dit gerecht is knoflook hoe dan ook een dominante factor.

Pulpo à la Gallega

Pulpo à la Gállego is – zoals de naam al doet vermoeden – een gerecht dat in de regio Galicië is ontstaan. In heel Spanje is het echter geliefd. Het gaat hierbij om gekookt inktvisvlees. Soms wordt dit zonder al te veel toevoegingen als tapa aangeboden, maar er kan ook een stoofpot van worden gemaakt (met aardappelen en groenten) die je gerust als hoofdmaaltijd kunt nuttigen. Ingrediënten die de boel op smaak brengen zijn onder andere uien, paprikapoeder, laurier, rode wijn en natuurlijk olijfolie.

Gazpacho

In Nederland zijn we gewend om onze soep warm te eten, maar in Spanje is dat niet altijd zo. Uiteraard heeft dit alles te maken met de intens warme weersomstandigheden die in Spanje kunnen heersen. De bekendste koude Spaanse soep is zonder twijfel gazpacho. De basis van deze soep bestaat uit tomaten en de inhoud meestal uit rauwe groenten en kruiden. Een gezonde en smaakvolle aangelegenheid dus!

Jamón Ibérico

Een product waar de Spanjaarden erg trots op zijn is Jamón Ibérico, in het Nederlands meestal Ibérico ham genoemd. Deze ham wordt alleen in Spanje gemaakt en de best mogelijke variant kan louter afkomstig zijn van honderd procent raszuivere Ibérico varkens. Deze hebben een relatief lang en goed leven. Ze genieten namelijk een vrije uitloop (met hooguit vijftien varkens per hectare) en krijgen vooral kurkeiken te eten. Kortom, het is zeker de moeite waard eens een plankje of een pincho met Ibérico ham te bestellen.

Churros

Tenslotte is het typisch Spaans om af en toe een portie churros te eten, bij voorkeur in een speciale churros bar. Churros zou je kunnen zien als langwerpige donuts. Hoe dan ook gaat het om staafjes tarwedeeg die gefrituurd worden. De meeste mensen dippen een churro eerst in een kopje hete, gesmolten chocolademelk voordat ze deze eten.

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

Ta·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieën

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediënten

De ingrediënten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.