Tortilla de Patatas

tapas mezze tortilla de patatas

De Tortilla de Patatas is een van de bekendste en ook meest geliefde gerechten uit de Spaanse keuken. De belangrijkste ingrediƫnten van de Tortilla de Patatas zijn normaal gesproken eieren en aardappelen. Overigens dient de Spaanse vorm van tortilla niet verward te worden met de Mexicaanse tortilla, in feite een totaal ander product. Wil je in een Spaans restaurant met zekerheid de juiste tortilla bestellen, bestel dan een Tortilla de Patatas of tortilla EspaƱola.

De onzekere ontstaansgeschiedenis en de bijzondere bereidingswijze

Waar en hoe de Tortilla de Patatas precies is ontstaan is niet met volledige zekerheid te zeggen. De oudste documentatie waarin het wordt genoemd dateert zoā€™n twee eeuwen terug. Sommige mensen zijn echter van mening dat tortillaā€™s al bestonden ten tijde van de Spaanse veroveringsactiviteiten in de zestiende eeuw. Van de uit Amerika meegebrachte aardappelen werden diverse hartige gerechten gecreĆ«erd – waaronder dus ook de tortilla – om de veroveraars van genoeg energie te voorzien1.

Een tortilla kun je op verschillende manieren bereiden, maar de meest gebruikelijke manier is waarschijnlijk toch wel met olijfolie in de koekenpan. En ja, na een aantal minuten bakken moet de tortilla worden omgedraaid. Je kunt dit op een makkelijke en veilige manier doen door het geheel eerst even op een plat bord te leggen en vervolgens omgedraaid terug in de pan. Spectaculairder is echter om de tortilla via een ferme zwieper met de pan in de lucht te gooien en vervolgens omgedraaid weer met de pan op te vangen. Voor ambitieuze en enthousiaste koks is dat toch wel het summum in de tortilla bereiding!

Meer info over ingrediƫnten en variaties

Het mag inmiddels duidelijk zijn: de hoofdbestanddelen van Tortilla de Patatas zijn geklutste aardappelen, gekookte en/of gebakken aardappelen en uiteraard olijfolie. Meestal wordt er ook nog wat ui doorheen gemengd.

Zoals je mag verwachten zijn er in de loop van de jaren ook genoeg varianten ontstaan. Vaak proberen mensen het gerecht iets gezonder te maken door groenten als spinazie, champignons of aubergine toe te voegen of daarmee een van de hoofdbestanddelen te vervangen. In sommige Spaanse regioā€™s wordt er ook chorizo bij gedaan, terwijl je in kuststreken als CantabriĆ« en het Baskenland juist makkelijk een tortilla met kabeljauw of tonijn kunt kopen2.

Als tapa, voorgerecht of (deel van het) hoofdgerecht

Een Tortilla de Patatas kun je zien als een flexibel gerecht. In Spaanse horecagelegenheden vind je het namelijk in verschillende hoedanigheden terug op de menukaart. Afhankelijk van de grootte en dikte is deze geschikt om te dienen als voorgerecht of zelfs als hoofdgerecht. Daarnaast is het een bijzonder populair product in tapasbarretjes. Bestel je daar een tortilla, dan krijg je bijvoorbeeld een achtste van een volledig exemplaar.

In Spanje is het overigens geen uitgemaakte zaak dat tortillaā€™s warm worden gegeten. Het hangt mede af van de tijd van het jaar en uiteraard de voorkeur van de consument, maar tortillaā€™s worden dus ook vaak koud genuttigd.

Bronnen:
1https://www.ontdek-spanje.nl/blog/eten-drinken-in-spanje/273343_tortilla-espanola-of-tortilla-de-patataseen-typisch-spaans-gerecht
2https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_tortilla

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

TaĀ·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieƫn

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediƫnten

De ingrediƫnten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.