Door diƫtisten en voedingsdeskundigen wordt over het algemeen erkend dat het volgen van het Mediterrane dieet goed is voor de gezondheid. Dit dieet bestaat normaal gesproken vooral uit veel volkoren producten, noten, zaden, olijfolie, peulvruchten, vette vis, kip en verse groenten en fruit. Volle melkproducten en rode en bewerkte vleesproducten maken er juist maar mondjesmaat deel van uit.
Mensen die de kans op toekomstige gezondheidsproblemen zo klein mogelijk willen houden kunnen gerust het Mediterrane dieet hanteren. Dit geldt ook voor mensen die al een gezondheidsprobleem hebben. Hieronder wordt verder duidelijk waarom de Mediterrane eetgewoonten zo gezond zijn.
Rijk aan vezels
Wie het Mediterrane dieet gedisciplineerd volgt zal zonder twijfel genoeg vezels binnen krijgen, misschien wel meer dan de minimaal aanbevolen hoeveelheid. Vezels zitten namelijk vooral in groenten, fruit, peulvruchten en volkoren producten; allemaal etenswaren die je volop in de Mediterrane keuken tegenkomt.
Het positieve van genoeg vezels is dat de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en verschillende soorten kanker erdoor verkleind wordt. De darmfunctie wordt er juist door gestimuleerd. Voor diabetespatiƫnten zijn vezels extra belangrijk, want deze zorgen voor een geleidelijke omzetting van koolhydraten in bloedsuikers. De bloedsuikerspiegel, die voor diabetespatiƫnten erg belangrijk is, blijft daarmee stabiel.
Veel onverzadigde vetten
Een typisch Mediterraan dieet bevat veel producten met onverzadigde vetten en juist heel weinig verzadigde vetzuren. Deze verhouding aan vetten heeft een gunstige uitwerking op je cholesterolgehalte. Bovendien leveren de meest gebruikte etenswaren uit de Mediterrane keuken alle essentiƫle omega vetzuren. Zo zitten vette vis en gedroogd fruit (noten) vol met omega 3-vetzuren en vind je in onder meer zonnebloemolie veel omega 6-vetzuren. Omega 9-vetzuren haalt men vooral uit avocado en olijfolie.
Meer dan genoeg vitaminen en mineralen
Een compleet samengesteld Mediterrane dieet bevat simpelweg alle mineralen en vitaminen die een mens nodig heeft. Vooral groenten en fruit zitten hier natuurlijk vol mee, maar ook peulvruchten en volkoren producten leveren een forse bijdrage aan je mineralen inname. Verder haalt men vitamine B12 vooral uit vlees, waarbij het in Mediterrane landen meestal om kip gaat. Vitamine D krijgen ze genoeg binnen door het eten van vette vis Ć©n door het zonnige klimaat dat in de landen rond de Middellandse Zee heerst. De meeste mensen in deze landen hoeven dus geen voedingssupplementen te slikken.
Geen overdaad aan koolhydraten
Voor de hersenen en voor het stabiel houden van de samenstelling van je bloed is het essentieel om voldoende koolhydraten binnen te krijgen. Ook bevatten koolhydraten vezels, waarvan je inmiddels weet hoe belangrijk deze zijn. Echter worden door veel mensen koolhydraten helaas overdadig genuttigd. Dit komt dan vooral door een te grote inname van rijst, pasta, aardappelen, brood, frisdranken en vruchtensappen. Het probleem van koolhydraten is dat je er niet snel verzadigd door raakt. Je consumeert er dus makkelijk meer van dan je nodig hebt. Een grotere kans op diabetes, gebitsproblemen, hart- en vaatziekten en overgewicht is het gevolg ervan.
In Mediterrane landen worden doorgaans genoeg, maar zeker niet te veel koolhydraatrijke producten geconsumeerd. Wanneer men pasta, rijst of brood eet, dan is het met mate. Bij rijst en pasta maken ze bovendien vaak gebruik van gezondere volkoren varianten.