Wat je niet mag missen in de Griekse keuken

Tapas tips griekse keuken

Wanneer je voor Griekenland kiest als vakantiebestemming, dan maak je om culinaire redenen in ieder geval een goede keuze. Griekenland staat immers bekend om zijn talrijke heerlijke gerechten, ingrediƫnten en dranken. Wat je van de Griekse keuken zeker niet mag missen? Je leest het in dit artikel.

Gyros

Gyros is misschien wel het bekendste product van de Griekse keuken. Om dit tot de traditionele Griekse gerechten te rekenen gaat echter misschien te ver. Het is namelijk nog maar relatief kort geleden dat gyros in Griekenland ontstond. Ongeveer een eeuw geleden werd het geĆÆntroduceerd, iets dat sterk te denken is aan immigranten die destijds vanuit Turkije kwamen.

Hoe dan ook, gyros duidt op dunne reepjes geroosterd varkensvlees, ook al kan hier ook kippenvlees of lamsvlees voor gebruikt worden. Het is gebruikelijk dat deze sterk gekruide vleesreepjes in een pitabroodje worden gedaan. Dit broodje wordt dan nog aangevuld met tomaten, sla en tzatziki. Het wordt bovendien vaak vergezeld door friet, mede waardoor een gyrosschotel bij sommigen een fastfood imago heeft.

Dolma

In het zuidoosten van Europa en in de Arabische wereld is dolma een bekend gerecht. In Griekenland gaat het hierbij meestal om gevulde wijnbladeren. De vulling bestaat dan bijvoorbeeld uit gehakt, rijst, groenten en specerijen. Dolma wordt doorgaans gegeten als tussendoortje of als voorgerecht. In Griekse restaurants wordt het soms aangeduid als dolmadakia.

Moussaka

Moussaka is een van de meest bekende en geliefde Griekse gerechten. In Griekenland is het gebruikelijk dat plakjes aubergine hiervan de basis vormen. Vaak vind je tussen deze aubergineplakken volop gehakt, kaas, smaakmakers en saus. Het gaat dan bijvoorbeeld om bechamelsaus, waardoor je moussaka prima kunt vergelijken met lasagne.

Tzatziki

Tzatziki is een saus of een bijgerecht die je simpelweg niet kunt missen als je in Griekenland bent of in een Grieks restaurant eet. De Grieken gebruiken dit namelijk bij bijna elke maaltijd. Tzatziki is gemaakt op basis van knoflook, komkommer, yoghurt en olijfolie. Een vrij gezonde saus dus, en fris van smaak. Dit laatste komt vooral van pas als je een gerecht hebt met sterk gekruid vlees.

Witte harswijn

Door echte wijnkenners worden Griekse wijnen doorgaans als kwalitatief goed beschouwd. EĆ©n van de meest populaire wijnsoorten die uit Griekenland afkomstig is, is Retsina. Deze wijn wordt gemaakt van een druivensoort die bijna alleen maar in Griekenland groeit: de witte savatiano druif. Je herkent Retsina verder aan de duidelijke harssmaak. Dit komt doordat het voorheen gangbaar was Retsina te bewaren in kruiken die met hars werden afgesloten. Tegenwoordig gebruiken de Grieken modernere methoden om een harssmaak toe te voegen aan deze witte wijn.

Ouzo

Wat betreft alcoholische dranken, staan de Grieken naast hun Retsina bekend om hun ouzo. Dit is een sterke drank met een alcoholpercentage van rond de veertig procent. De smaak die in ouzo het sterkst naar boven komt is die van anijs. Veel Grieken drinken graag vlak voor of na een maaltijd een slokje ouzo. In de nodige Griekse restaurants laat men de gasten graag kennismaken met deze gewoonte.

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

TaĀ·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieƫn

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediƫnten

De ingrediƫnten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.