Tzatziki

Tapas tzatziki

Tzatziki is een frisse saus die soms als bijgerecht en soms als onderdeel van een hoofdgerecht wordt gebruikt. De lekkernij uit Griekenland heeft knoflook, yoghurt, komkommer en olijfolie als belangrijkste ingredi├źnten. Mede doordat het niet ingewikkeld is om tzatziki te maken vind je het tegenwoordig in restaurants en supermarkten in vele landen terug, waaronder ook in Nederland. Zelf Griekse tzatziki maken is overigens ook nog zo moeilijk niet. Als je dit artikel leest, dan kom je er alles over te weten.

Herkomst van de naam en belangrijke eigenschappen

Zoals gezegd kent tzatziki Griekenland als land van herkomst. Het woord zelf (in Nederland soms ook als tjatsjiki geschreven) is echter waarschijnlijk een verbastering van het Turkse woord cac─▒k. Cac─▒k is een gerecht dat nog steeds veel wordt gebruikt in alle landen die voorheen tot het Ottomaanse Rijk behoorden. Het lijkt veel op tzatziki, al is cac─▒k meestal beduidend dunner, soms zelfs zodanig dat je het als soep zou kunnen eten1.

Tzatziki is van zichzelf dus allerminst dun. Bij voorkeur wordt het opgediend als een lekker smeuïge saus. De keuze van de yoghurt is hierbij cruciaal en ook dienen de komkommer stukjes zo droog mogelijk te zijn toegevoegd. Tenslotte kan de keuze van de olijfolie voor echte insiders de smaak van tzatziki werkelijk maken of breken2. Als je zelf van plan bent tzatziki te gaan maken, lees dan verder.

De totstandkoming van Tzatziki

Wie aan de slag gaat met het maken van tzatziki begint normaal gesproken met het verwerken van de komkommer. Voor het beste resultaat moeten de zaadlijsten verwijderd zijn en zo veel mogelijk vocht uit de komkommer zijn geperst. Het mengsel waarmee men vervolgens verder gaat bestaat uit geperste knoflook, de komkommer stukjes, verse kruiden (zoals peterselie of dille), authentieke Griekse yoghurt en olijfolie. Bij dit laatste is het belangrijk dat er olie van een uitstekende kwaliteit gebruikt wordt. De smaak van olijfolie zal namelijk duidelijk merkbaar zijn in de uiteindelijke saus, ook omdat het geheel niet zal worden verwarmd. Extra vierge olijfolie is altijd een goede keuze.

Na alles goed te hebben gemengd kan de saus worden opgediend. Veel mensen kiezen ervoor nog wat druppels azijn of verse citroensap eraan toe te voegen. Wie de tzatziki zo gezond mogelijk wil maken zou de Griekse yoghurt kunnen vervangen door bijvoorbeeld een magere kwark variant.

Als broodbeleg, saladedressing of blusmiddel bij vleesgerechten

In Griekse gezelschappen waarbij ook gegeten wordt komt het maar zelden voor dat er geen tzatziki op tafel staat. Je kunt deze saus dan ook voor van alles gebruiken. Het is wellicht het meest geliefd om als frisse tegenhanger te dienen bij een gerecht met veel gegrild vlees, iets waar de Grieken dol op zijn. Verder wordt tzatziki veel gebruikt als broodbeleg, als dipmiddel voor bij pitabroodjes en als saladedressing. 

Bronnen:
1https://www.tasteatlas.com/cacik
2https://www.griekipedia.nl/recepten/hoe-maak-je-echte-griekse-tzatziki/

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

Ta┬Ěpas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorie├źn

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingredi├źnten

De ingredi├źnten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.