Dolma

tapas mezze dolma

Dolma is een gerecht dat veel voorkomt in Zuidoost-Europa en in het Midden-Oosten. De naam van dit gerecht is afgeleid van het Turkse woord ‘doldurmak’, wat ‘vullen’ betekent. Een toepasselijke naam, want het gaat hier altijd om groenten die gevuld zijn met andere etenswaren. Je zou in principe elke groente kunnen gebruiken, al worden paprika’s, tomaten, aubergines en komkommers misschien wel het meest gebruikt. Voor een Griekse dolma worden het liefst wijnbladeren oftewel druivenbladeren gebruikt.

Info over de historie van dolma

Al eeuwenlang maakt dolma een belangrijk deel uit van de keukens van landen in het Midden-Oosten. Eeuwen geleden werd ’s winters meestal gebruik gemaakt van koolbladeren als omhulsel. Dit komt mede doordat kool in de winter sowieso al een belangrijke bron van voedsel was in die tijd1. Verder maakte men het liefst gebruik van wellicht wat smaakvollere wijnbladeren. Ook Joodse families die in en rond het toenmalige Ottomaanse Rijk woonden maakten hier graag gebruik van. 

In de loop van de eeuwen ontstonden in deze regio steeds meer onafhankelijke landen, waardoor er ook de nodige regionale verschillen ontstonden. Deze verschillen betreffen zowel het omhulsel als de inhoud van een dolma.

Waaruit bestaat een typische Griekse Dolma?

Mede vanwege de populariteit die de Griekse keuken in Nederland geniet, is Griekse dolma in Nederland misschien wel het meest populair. In Griekenland spreekt men dan ook wel van een dolmade of een dolmadakia. In Griekenland (of in Griekse restaurants in Nederland) wordt dolma meestal gevuld met gehakt en een selectie van groenten en kruiden. Voor wat extra voedzaamheid wordt er ook vaak rijst of bulgur aan toegevoegd. Om de vulling helemaal in de Griekse stijl af te maken wordt er niet zelden een mespuntje tzatziki aan toegevoegd.

Als omhulsel hebben de Grieken een grote voorkeur voor druivenbladen2, het liefst zo vers mogelijk. Doorgaans wordt de dichtgevouwen dolma nog enige tijd gekookt of gebakken in een koekenpan of op een bakplaat. Van tevoren is de inhoud overigens ook al apart voorgegaard.

Een warm of koud tussendoortje

In de meeste landen geldt dolma voor het merendeel van de mensen niet als hoofdgerecht. Het wordt liever gebruikt als tussendoortje of als voorgerecht. Bijzonder aan dolma is dat het zowel koud als warm kan worden opgediend. In principe ligt dat aan je eigen voorkeur, al ligt het redelijk voor de hand dat je ’s zomers koude dolma bestelt en in de winter warme dolma.

Als je dolma gaat eten en deze bestaat inderdaad gedeeltelijk uit gehakt, dan zou je hier prima een rode wijnsoort bij kunnen nemen. Veel mensen zijn namelijk van mening dat rode wijn met een gemiddeld volle smaak uitstekend past bij gerechten waarin gehakt een belangrijke rol speelt. 

Bronnen:
1https://en.wikipedia.org/wiki/Dolma
2https://www.grieksegids.nl/gerechten/dolmadakia.php

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

Ta·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieën

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediënten

De ingrediënten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.