Pulpo à la Gállego

Tapas mezze pulpo a la gallego

Pulpo à la Gállego is een traditioneel gerecht uit de Spaanse autonome regio Galicië. Het hoofdbestanddeel van dit gerecht is gekookte inktvis. Tegenwoordig wordt het in heel Spanje als een heerlijk en redelijk luxe gerecht gezien. In Galicië is het zelfs een onderdeel van diverse belangrijke tradities. De naam van het gerecht betekent letterlijk ‘inktvis op z’n Galicisch’.

Onderdeel van diverse Galicische tradities 

Pulpo à la Gállego is een gerecht dat eeuwen geleden ontstond in Galicië. In deze regio neemt dit gerecht nog steeds een belangrijke plek in de cultuur in. Zo wordt in de Galicische provincie Ourense al sinds 1962 jaarlijks een octopus festival georganiseerd1. Tijdens dit festival worden steevast duizenden kilo’s aan inktvisvlees geconsumeerd. Bovendien kun je als kok hier een prestigieuze prijs verdienen, namelijk die van beste pulpeiro (oftewel: bereider van Pulpo à la Gállego) van Galicië. 

Verder speelt Pulpo à la Gállego een belangrijke rol bij festivals en dorpsfeesten in Galicië. Traditioneel wordt dit gerecht klaargemaakt in grote koperen potten aan de randen van het feestterrein. 

Zo komen de stukjes inktvisvlees tot stand 

Wie ooit een goede Pulpo à la Gállego heeft gegeten zal beamen dat dit vlees enorm zacht is. Om het zo zacht te krijgen wordt de inktvis eerst in zijn geheel gekookt. De kooktijd wordt bepaald door de grootte en het gewicht van het dier. Sommige chefs houden vóór het daadwerkelijke koken enkele keren de inktvis alvast een paar seconden in kokend water. Door de schrikreactie die hierbij ontstaat blijft het vel van de inktvis bij het daadwerkelijke koken beter om het vlees heen zitten. 

Na het koken wordt de octopus meestal voor een paar dagen ingevroren om het vlees zachter te maken. Als daar geen tijd of gelegenheid voor is, dan kan de zachtheid ook worden verkregen door met bijvoorbeeld een deegroller een paar flinke meppen te geven aan de gekookte inktvis. Wanneer het vlees klaar is om te worden geserveerd wordt het doorgaans in stukjes gesneden van één à twee centimeter breed. 

Met stokjes, aardappelen en rode wijn 

Van een goede Pulpo à la Gállego mag je ervan uitgaan dat er meer wordt opgediend dan alleen stukjes inktvisvlees. Vrij gangbaar is dat je een bord voorgeschoteld krijgt waarop deze stukjes vlees met gebakken aardappelen gemixt zijn. In plaats van gebakken aardappelen kan het ook gaan om aardappelen die met schil en al zijn verhit in de oven. In enkele grote stukken vind je deze aardappelen dan op je bord terug. 

Verder is paprikapoeder nooit ver weg bij een Pulpo à la Gállego. Zowel zoete als pikante paprikapoeder wordt gebruikt om het gerecht nog meer smaak mee te geven. Knoflook, grove zoutkorrels en vooral olijfolie kunnen natuurlijk ook niet ontbreken. 

Opvallend aan Pulpo à la Gállego is verder dat veel restaurants je een aantal prikkertjes bij dit gerecht geven. Dit is vooral handig als je van plan bent dit gerecht met een aantal mensen te delen. Iedereen kan zo met een eigen prikkertje enkele stukjes vlees en aardappel voor zich opeisen. Grote kans dat er dan trouwens ook een fles rode wijn op tafel staat. Volgens ingewijden is rode wijn namelijk de best passende drank bij Pulpo à la Gállego. 

Bronnen:
1https://es.wikipedia.org/wiki/Pulpo_a_la_gallega

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

Ta·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieën

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediënten

De ingrediënten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.