Gambas Ć  la Plancha

Tapas gambas

In Spanje zijn er niet veel restaurants waar gambas niet op de menukaart voorkomen. Er zijn diverse gerechten met garnalen die zeer geliefd zijn bij de Spanjaarden. EĆ©n ervan is Gambas Ć  la Plancha. Dit zijn op een bakplaat gebakken gambaā€™s met een uitgesproken peperachtige smaak waarin ook knoflook een dominante factor is.

De plaats van garnalen in de Spaanse keuken

De Spaanse keuken is zeer rijk aan verschillende en ook gevarieerde gerechten. Meer dan bij ons in Nederland neemt vis een belangrijke plek in het Spaanse eetpatroon in. En nee, dit geldt niet alleen voor de kustgebieden. De meest populaire visgerechten worden ook in het binnenland volop genuttigd. Garnalen maken dus vaak deel uit van deze gerechten. Naast Gambas Ć  la Plancha, zijn onder meer Gambas al Ajillo (met veel knoflook) en Gambas al Horno (uit de oven) geliefde maaltijden.

Zelf Gambas Ć  la Plancha maken? Volg deze tips

Wie ooit in een Spaans restaurant uitstekende Gambas Ć  la Plancha heeft gegeten zal ongetwijfeld de wens voelen om dit gerecht later thuis zo goed mogelijk na te maken. Welnu, het zelf maken van Gambas Ć  la Plancha wordt over het algemeen niet als ingewikkeld beschouwd. IngrediĆ«nten die je hiervoor in huis kunt halen zijn knoflookteentjes, olijfolie, verse kruiden (bijvoorbeeld koriander en basilicum), een paar citroenen en natuurlijk garnalen. Naar eigen smaak kun je uiteraard ook je eigen favoriete smaakmakers toevoegen. 

Voor het beste resultaat is het aan te raden om een marinade te maken van de kruiden, de knoflook, geraspte citroen en wat olijfolie. Pak de gambas erbij en haal zo nodig nog het zwart gekleurde darmkanaal eruit1. Marineer de garnalen vervolgens minimaal een uur. Hierna kun je daadwerkelijk de garnalen gaan bakken. Het liefst gebruik je daarvoor een bakplaat, maar een koekenpan of een grillplaat van goede kwaliteit kunnen ook volstaan. Gebruik olijfolie of een andere plantaardige olie om de garnalen in aan te bakken. Let goed op dat je ze niet te lang bakt, want de textuur kan snel minder worden. Tijdens of direct na het bakken kun je wat verse citroensap op de plaat laten druppelen. Dit helpt om de gambas naderhand beter los te krijgen, zodat er niets op de plaat achterblijft.

Lekker met brood, salade en licht fruitige wijn

Gambas Ơ la Plancha wordt in Spanje vaak gebruikt als tapashapje of als deel van een hoofdgerecht. Als dit laatste je bedoeling is, dan is het goed om te weten dat een frisse salade uitstekend matcht met de vaak flink peperig en knoflookachtig smakende garnalen. Gambas laten flankeren door wat brood is ook altijd een goed idee. Houd je ervan om een smaakvol gerecht zoals dit te vergezellen door een glas wijn? Dan zijn wijnen met licht fruitige smaken en frisse zuren altijd goed. Volgens velen is een witte wijn zoals Sauvignon Blanc ideaal, al kun je ook voor een Spaanse rosƩ kiezen2.

Bronnen:
1https://koken.vtm.be/start-cook/recept/gambas-la-plancha
2https://www.abelswijnen.nl/blog/welke-wijn-bij-schaal-en-schelpdieren/

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

TaĀ·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieƫn

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediƫnten

De ingrediƫnten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.