Paƫlla

tapas mezze paella

Paƫlla is een rijstgerecht dat van oorsprong uit de regio Valencia komt, maar in de loop van de jaren is het uitgegroeid tot een wereldwijd bekende en geliefde Spaanse lekkernij. Het eten van paƫlla staat gelijk aan het nuttigen van een gevarieerde maaltijd, want naast rijst maken diverse soorten groenten en vlees en vis er ook deel van uit.

Van boerengerecht tot Spaans icoon

Over het algemeen wordt aangenomen dat paĆ«lla oorspronkelijk in de regio Valencia is ontstaan. De rijst die zo typerend is voor dit gerecht werd er al in de achtste eeuw na Christus verbouwd1. In eerste instantie werd paĆ«lla vooral beschouwd als een hartig boerengerecht, oftewel een maaltijd die de werkende arbeiders in de Valenciaanse binnenlanden van genoeg brandstof moest voorzien. In die tijd werden paĆ«llaā€™s nog vooral verrijkt met kippen- en konijnenvlees. Later ontstond vervolgens het gerecht dat wereldberoemd zou worden en dat je kunt typeren als paĆ«lla en valenciano: paĆ«llaā€™s waarin zowel vis als vlees is verwerkt.

De naam van dit gerecht valt niet los te zien van de pan waarin paƫlla doorgaans wordt bereid. Het gaat hierbij om een platte, ronde pan van een zo groot mogelijke omvang. Tegenwoordig draagt deze pan in en rond Valencia dezelfde naam als het gerecht zelf, al wordt deze ook wel aangeduid als paellera.

Wat zijn gebruikelijke ingrediƫnten bij paƫlla?

Over het algemeen kent een Spaanse paƫlla dezelfde basisingrediƫnten, namelijk:

  • Een ideale paĆ«llarijst. Zo zou je Bomba rijst, Redondo rijst of Albufera rijst kunnen gebruiken2. Hoe dan ook is het belangrijk dat je een rijstsoort kiest die uit kleine, gedrongen korrels bestaat. De rijst moet in staat zijn veel vocht op te nemen. 
  • Tomatensaus, bijvoorbeeld tomato frito.
  • Zeevruchten zoals schaal- en schelpdieren (mosselen, garnalen en oesters) en vis.
  • Stukjes konijn- of kipfilet.
  • Groenten zoals snijbonen en eventueel paprika. 
  • Smaakmakers, waarvan saffraan, vlees- en visbouillon de belangrijkste zijn. 
  • Schijfjes verse citroen.

Uiteraard is paĆ«lla een gerecht waarbij enorm veel variaties mogelijk zijn. De ingrediĆ«ntenlijst van hierboven zou leiden tot een zogeheten paĆ«lla mixta, maar versies met alleen vis (paĆ«lla de marisco), vegetarische paĆ«llaā€™s (met extra groenten zoals bonen en artisjokken) en een paĆ«lla met kip zijn binnen en buiten Spanje ook razend populair.

Een van de meest essentiƫle factoren waardoor je kunt bepalen of een paƫlla kwalitatief goed is, is de textuur van de uiteindelijke rijst. De rijst moet namelijk niet te droog zijn, maar ook niet te vochtig of te plakkerig. Verder hoor je de maaltijd zonder moeite van de pan te kunnen schrapen. De kwaliteit van de pan is dus ook erg belangrijk voor het welslagen van een paƫlla.

Kies zorgvuldig de best bijpassende wijn

De meeste liefhebbers zijn het erover eens dat een pan met paĆ«lla uitstekend matcht met een glas wijn. Welke wijn dit moet zijn is moeilijk op voorhand te zeggen. Dit hangt mede af van de samenstelling van de paĆ«lla. Zoals je misschien weet wordt rode wijn meestal gedronken bij vlees en witte wijn bij vis. Aangezien paĆ«llaā€™s vaak een mix zijn van beide, zou dit tot een dilemma kunnen leiden. Toch worden frisse, witte wijnen vaak het best gewaardeerd3.

Bronnen:
1https://nl.wikipedia.org/wiki/Paella
2https://paellas.nl/paella-rijst-welke-soorten-zijn-er/
3https://www.wijnacademy.nl/wijn-bij-paella/

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

TaĀ·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieƫn

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediƫnten

De ingrediƫnten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.