De gezondste producten uit de Mediterrane keuken

tapas tips gezondste producten mediterrane keuken

De Mediterrane keuken staat over het algemeen bekend als behoorlijk gezond. Veel mensen die in de landen rond de Middellandse Zee wonen eten bijvoorbeeld volop peulvruchten, noten, zaden, vette vis, wit vlees, volkoren producten, melkproducten, gezonde oliĆ«n en verse groenten en fruit. Maar welke producten zijn het dan precies die de Mediterrane keuken zo gezond maken? In de volgende alineaā€™s vind je per categorie enkele tips.

Olijfolie

Vooral in Spanje, ItaliĆ« en Griekenland is olijfolie enorm populair. In deze landen wordt het ook volop geproduceerd en dus ook geconsumeerd. Wat sowieso gunstig is aan olijfolie, is dat er veel meer onverzadigde dan verzadigde vetzuren in zitten. Bovendien is olijfolie nog lekker ook. Wil je optimaal profiteren van de kwaliteiten van olijfolie, zet de ā€˜normaleā€™ variant dan in om te bakken en de extra vierge om onbewerkt te nuttigen.

Volkoren producten

In de Mediterrane keuken wordt ook scheutig gebruik gemaakt van volkoren graanproducten. Bekende voorbeelden van volkoren producten zijn zilvervliesrijst, bulgur en het in Italiƫ zeer geliefde farro. Bij deze rijstsoorten wordt, zoals bekend, de volledige graankorrel benut in plaats van alleen het binnenste ervan. Door complete graankorrels te gebruiken profiteer je ook van alle gezondheidsvoordelen. Deze voordelen bestaan uit onder meer het verkleinen van de kans op het ontwikkelen van hartziekten, diabetes en darmkanker.

Vette vis

Voedingsexperts raden unaniem aan om minstens Ć©Ć©n keer per week vette vis te eten. Vette vis zit namelijk boordevol onverzadigde vetzuren, omega 3-vetzuren, vitaminen en mineralen. In Nederland zijn er helaas te weinig mensen die dit advies opvolgen, maar in Mediterrane landen ligt dat anders. Daar eet men bijvoorbeeld vaak sardientjes, tonijn en ansjovis.

Avocado

Een ander gezond product met veel onverzadigde vetten en omega 3-vetzuren is avocado. Dit zijn vruchten die je volop tegenkomt in de Mediterrane keuken. Meestal wordt avocado rauw gegeten, bijvoorbeeld als beleg op een sandwich. Meng je rauwe avocado met een beetje ui en tomaat, dan heb je de welbekende saus guacamole. Deze saus wordt ook veelvuldig gebruikt als beleg en als dipsaus.

Peulvruchten

In de Mediterrane keuken zie je doorgaans relatief veel peulvruchten terug. Men gebruikt dan vooral linzen, kikkererwten en witte bonen. Vaak worden deze in maaltijden verwerkt in plaats van vlees. Over het algemeen kan dit ook prima, want qua eiwitten en mineralen doen peulvruchten niet voor vlees onder. Peulvruchten bevatten echter veel minder vetten dan vlees, mede waardoor deze vegetarische variant een stuk beter is voor je cholesterolgehalte. Lees meer over de voordelen van peulvruchten.

Noten en zaden

Tenslotte mag niet onvermeld blijven dat veel mensen in Mediterrane landen bijna elke dag rauwe noten en zaden nuttigen. Ook deze passen uitstekend in een gezond voedingspatroon. Zaden en noten bevatten over het algemeen namelijk veel eiwitten en gezonde vetten. Producten die rond de Middellandse Zee vaak worden genuttigd zijn wat dit betreft walnoten, amandelen en zonnebloemzaden.

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

TaĀ·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieƫn

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediƫnten

De ingrediƫnten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.