De voordelen van peulvruchten

Tapas tips voordelen van peulvruchten

Door voedingsdeskundigen wordt over het algemeen erkend dat minstens Ć©Ć©n keer per week peulvruchten eten goed past bij een gezond eetpatroon. Peulvruchten zijn namelijk goed voor de gezondheid en ze vormen een uitstekende vervanging voor vleesproducten.

Wat zijn peulvruchten?

Maar wat zijn peulvruchten nu eigenlijk en welke voordelen bieden ze? In dit artikel gaan we hier dieper op in. We beginnen te benoemen welke producten nu eigenlijk precies tot de meest bekende soorten peulvruchten behoren:

  • Linzen
  • Kikkererwten
  • Zwarte bonen
  • Bruine bonen
  • Kidneybonen
  • Kapucijners
  • Spliterwten

Vitaminen en mineralen

Het belangrijkste voordeel voor de gezondheid van peulvruchten zit ā€˜m in de vitaminen en mineralen. Deze zitten er namelijk volop in. De belangrijkste mineralen die erin zitten zijn fosfor, calcium, ijzer, kalium en magnesium. Daarnaast bevatten ze opvallend veel vitamine B1, B6, B11 (ook bekend als foliumzuur) en E.

Vezels

Naast diverse mineralen- en vitaminen zijn peulvruchten enorm rijk aan vezels. Ook genoeg vezels zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Vooral je darmen hebben op dagelijkse basis voldoende vezels nodig. Met genoeg vezels verklein je bovendien de kans op het ontstaan van tal van gezondheidsproblemen, waaronder diabetes, hart- en vaatziekten en kanker.

Eiwitten

Een ander groot gezondheidsvoordeel van peulvruchten is dat ze een uitstekende bron van eiwitten vormen. Dit is een essentiƫle bouwstof voor je lichaam. Het hoge eiwitgehalte is een van de redenen waarom peulvruchten geschikt zijn als vleesvervangers.

Lage milieubelasting

De impact op het milieu is een andere reden waarom peulvruchten ideale vleesvervangers zijn. Het produceren en verkoop klaar maken hiervan verloopt namelijk volgens processen die maar weinig milieubelasting veroorzaken. Zo worden er weinig tot geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en kunnen de planten waar deze vruchten van afkomstig zijn zelfs een gunstige uitwerking hebben op de bodemkwaliteit. Dit alles staat in schril contrast met de zeer milieubelastende productie van vleesproducten.

Eenvoudig te bereiden

In de supermarkt vind je reeds voorgegaarde peulvruchten vaak in blikken of glazen verpakkingen. Deze zou je thuis gelijk kunnen gebruiken. Zelfs opwarmen is dan eigenlijk niet nodig.

Daarnaast zijn er gedroogde peulvruchten te verkrijgen in diverse supermarkten. Logischerwijs zijn deze nog niet verder bewerkt. Het is dan aan jou om deze thuis klaar te maken. Sommige soorten zal je dan wel eerst ongeveer een halve dag moeten laten weken. Vervolgens kook je ze in pakweg een uur gaar. Dit kost dus meer tijd, maar veel of moeilijk werk is het niet. Bovendien krijgen de peulvruchten hiermee een vollere en volgens velen betere smaak. Voor bijvoorbeeld gedroogde linzen geldt trouwens een beduidend kortere bereidingstijd.

Lang houdbaar en makkelijk te bewaren

Tenslotte is een gunstig aspect aan peulvruchten dat je ze erg lang kunt bewaren. Dit geldt voor zowel de gebruiksklare als de gedroogde varianten. Doorgaans kun je ze met gemak een jaar droog, donker en op kamertemperatuur bewaren zonder dat de kwaliteit eronder lijdt. Dit maakt peulvruchten tot ideaal voedsel om achter de hand te hebben voor een eventuele noodsituatie.

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

TaĀ·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieƫn

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediƫnten

De ingrediƫnten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.