Kikkererwten

Tapas kikkererwten

Kikkererwten zijn van origine peulvruchten die je volgens sommigen als superfood kunt zien. Superfood of niet, het eten van dit soort peulvruchten biedt hoe dan ook voordelen voor je gezondheid. Ze zitten immers vol met belangrijke bouwstoffen, terwijl ongezonde verzadigde vetten er juist niet of nauwelijks in voorkomen. Daarnaast zijn kikkererwten als onderdeel van een maaltijd of in verwerkte vorm ook gewoon erg lekker.

Welke mogelijkheden kikkererwten bieden op gastronomisch gebied lees je verderop in dit artikel. Eerst gaan we dieper in op de verschijningsvormen en de voordelen die het eten van deze gezonde erwten biedt.

Waar komt de kikkererwt vandaan en hoe kun je ze kopen?

In de natuur geldt een kikkererwt als peulvrucht. Dit houdt in dat deze erwten in een peul groeien aan een struik1. Wanneer je in een supermarkt op zoek gaat naar kikkererwten, dan zul je merken dat de omhulsels al zijn weggehaald. Maak je geen zorgen, dit heeft geen enkel effect op de voedingswaarden. Als je kikkererwten in potjes of blikjes vindt, dan zijn deze al voorgekookt. Je kunt ze dan in principe zo opeten. Ze bestaan daarnaast ook in gedroogde vorm. Deze zijn doorgaans goedkoper, maar je zult ze dan nog wel zelf voor ongeveer een uur moeten koken.

Ideaal als vleesvervanger

Experts op het gebied van voeding zijn het er unaniem over eens dat peulvruchten, zoals kikkererwten, goed zijn voor de gezondheid2. Zo zitten ze vol met onder andere B-vitaminen, ijzer, calcium, gezonde eiwitten, aminozuren en vezels. Deze combinatie maakt dat kikkererwten als volwaardige vleesvervanger ingezet kan worden. En minder vlees eten, tja, dat heeft werkelijk alleen maar voordelen. Door minder of geen vlees te eten help je dierenleed te verminderen en bewijs je het milieu een enorme dienst. Bovendien wordt minder vlees eten in verband gebracht met gunstige gevolgen voor de gezondheid.

Geroosterd, verwerkt of als onderdeel van een gerecht

Zoals gezegd kun je kikkererwten met gemak los kopen in de supermarkt. Het meest logische om hiermee te doen is deze (gekookte) erwten te verwerken in bijvoorbeeld een stoofgerecht, een rijstgerecht of in een klassieke Nederlandse maaltijd waar ook aardappelen, groenten of vlees(vervangers) deel van uitmaken.

Gezien de gezondheidsvoordelen en de lage prijs, worden kikkererwten ook vaak gebruikt als ingrediƫnt in andere producten. De bekendste hiervan zijn waarschijnlijk hummus en falafel. Hummus zou je kunnen zien als puree, waar naast kikkererwten ook onder meer olie en kruiden in verwerkt zijn. Dit is perfect bruikbaar als broodbeleg of als beleg voor toastjes. De falafel, die afkomstig is uit het Midden-Oosten, zou je kunnen zien als een vegetarische en gezonde variant van gehaktballetjes. Verder staat kikkererwtenmeel in veel landen aan de basis van talrijke smaakvolle en gezonde gerechten.

Tenslotte zou je van kikkererwten een even lekkere als gezonde snack kunnen maken. Hiervoor hoef je alleen maar een potje of blikje voorgekookte erwten te kopen, waarna je deze kikkererwten in de oven doet (in zo droog mogelijke toestand). Het resultaat is een heerlijk portie geroosterde kikkererwten. 

Bronnen:
1https://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/kikkererwten-veelzijdige-peulvruchten
2https://www.eoswetenschap.eu/voeding/peulvruchten-de-goedkope-superfood-die-niemand-eet

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

TaĀ·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieƫn

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediƫnten

De ingrediƫnten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.