Ansjovis

Illustratie tapas rood

De ansjovis is een vis die onder meer in de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Indische Oceaan voorkomt. Deze vissen zwemmen meestal in scholen dicht langs de kust. Mede daardoor laten ze zich makkelijk vangen en zijn ze dus uitgegroeid tot een bekend ingrediƫnt in diverse keukens. Niet in elk land wordt deze vis op dezelfde manier verwerkt. Over de bestaande verschillen lees je in dit artikel meer, net als over de belangrijkste informatie over de voedingswaarden.

Zo creƫert men de kenmerkende smaak van ansjovis

Wanneer je een blikje of potje ansjovis in de supermarkt koopt, dan kan de smaak ervan behoorlijk krachtig zijn. Het gaat hier om een dusdanig specifieke smaak dat je hier misschien even aan zult moeten wennen om het te kunnen waarderen.

In Nederland en Belgiƫ is het hoe dan ook gebruikelijk om gevangen en gepekelde ansjovis eerst een lange tijd in een lading zout te leggen. Ook in Frankrijk, Italiƫ en Griekenland is dit een gebruikelijk concept1. In Spanje legt men ansjovis daarentegen liever in een bad van azijn. En ook al voegen de Spanjaarden er later in de bereiding nog wel zout en kruiden aan toe; Spaanse gerechten met ansjovis smaken beduidend minder zout dan hier. De ziltige smaak komt er dan juist meer in terug.

Prima onderdeel van een gezond eetpatroon

Door voedingsdeskundigen wordt consequent nadruk gelegd op het belang van het eten van vette vis. Iedereen zou dit Ć©Ć©n keer per week moeten doen, zo luidt het advies. Ansjovis zou je hier prima voor kunnen gebruiken. Voordelig aan dit voedingsmiddel is hoe dan ook de aanwezigheid van veel eiwitten. Per honderd gram van deze vis krijg je immers minimaal twintig gram eiwitten binnen2. Daarnaast profiteer je zeker bij de ingeblikte variant van veel onverzadigde vetzuren. Met name de omega 3-vetzuren zijn hierbij relevant.

Een nadeel van ansjovis kan wel zijn dat er veel zout in zit. Structureel te veel zout consumeren is in ieder geval niet goed voor de gezondheid. Je zou dit probleem kunnen omzeilen door deze vis met mate te eten Ć³f voor een zo vers mogelijke variant te kiezen, al bevatten deze doorgaans wel weer minder vetten.

Van lekkernij tot ingrediƫnt van vissaus

In diverse landen wordt ansjovis over het algemeen beschouwd als lekkernij. In onder andere Spanje is dat het geval. Aldaar maakt deze vissoort dan ook deel uit van een paar van de meest populaire tapas hapjes. De bekendste ansjovis tapas bestaan hierbij waarschijnlijk uit ā€˜Boquerones en vinagreā€™. Letterlijk betekent dit ā€˜ansjovissen in azijnā€™. Dit gerecht is geliefd om zijn zachte en gevarieerde smaak waarin ook olijfolie en knoflook duidelijk herkenbaar zijn.

Daarnaast wordt ansjovis in allerlei landen gebruikt als onderdeel van een grote maaltijd. Zo is het een bekende toevoeging aan pizzaā€™s, salades en sandwiches en kan er ook boter van worden gemaakt. Een bekende toepassing is tenslotte afkomstig uit het zuidoosten van AziĆ«. Aldaar wordt gefermenteerde ansjovis gebruikt als hoofdbestanddeel van vissaus. Dit is een saus die in Europa inmiddels ook algemeen bekend is.

Bronnen:
1https://nl.wikipedia.org/wiki/Ansjovis
2https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/154003-is-ansjovis-gezond.html

Recente blog artikelen

De lekkerste wijn voor bij de tapas

Dim sum: Chinese tapas en kleine hapjes

Bitterballen

Pulpo Ơ la GƔllego

De definitie van Tapas

TaĀ·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieƫn

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediƫnten

De ingrediƫnten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.