Boquerones en vinagre

Tapas mezze boquerones en vinagre

Boquerones en vinagre is een gerecht dat in Spanje zeer geliefd is als tapashapje. Het gaat hierbij om enkele ansjovis met een vrij krachtige azijnsmaak. Olijfolie en kruiden spelen hier natuurlijk ook een grote rol bij. Boquerones staan bekend als een relatief luxe tapas. Toch zijn ze in tapasbars met een groot assortiment meestal wel te verkrijgen. 

De populariteit van Spaanse ansjovis verklaard 

Boquerones en vinagre is in de Spaanse keuken vooral heel populair als tapa. Met name in de warme zomermaanden zijn mensen er dol op. Het wordt ook wel gezien als een van de meest luxe tapashapjes. Daarom pronken vele tapasbars ermee aan de toonbank, waar vaak een bord met boquerones en vinagre staat tentoongesteld om gasten over te halen een portie te bestellen. 

Sowieso houden Spanjaarden van de ansjovis die rond de Spaanse kusten gevangen worden. Deze kwalitatief goede ansjovis heeft namelijk van zichzelf een behoorlijk zilte smaak. Ook is er meestal sprake van een frisse, verse zuurgraad. Samen zorgt dit voor een ideale combinatie aan smaken, waarbij geen enkele smaak te overheersend aanwezig is. 

Een andere eigenschap die ansjovis een ware delicatesse maakt is de malse textuur. Ook de roze-achtige kleur spreekt in het voordeel van ansjovis. Er wordt gezegd dat Spaanse ansjovis zo lekker is omdat ze in het zeewater precies het juiste voedsel hebben kunnen vinden, doorgaans in de vorm van plankton. Bovendien is dit zeewater perfect qua temperatuur. 

Wat je moet weten over de ingrediënten en bereiding 

Bij boquerones en vinagre draait het uiteraard vooral om de ansjovis zelf. Gebruikelijk is dat deze eerst voor een lange tijd is gemarineerd in een laag azijn van goede kwaliteit. Na het marineren worden ze uitgelekt en gemengd met diverse ingrediënten. Olijfolie, knoflook, peterselie en zout zijn hierbij doorgaans het meest dominant aanwezig1

Een alternatieve bereidingswijze is dat de ansjovis in een marinade gaat waar alle genoemde ingrediënten deel van uitmaken. Meestal gebruikt de chef dan ongeveer drie keer zo veel azijn als olijfolie. Welke manier van bereiden ook is gekozen, het is uiteraard gebruikelijk dat als je je boquerones en vinagre opgediend krijgt, dat de kop en de ruggengraat ervan verwijderd zijn. Het binnenste van de vis zal wit van kleur zijn. De azijn heeft er namelijk voor gezorgd dat de oorspronkelijk bruine lendenen van ansjovis zijn verkleurd. 

Hoe worden de boquerones meestal opgediend? 

Bij boquerones en vinagre wordt er vaak de nodige aandacht besteed aan de presentatie. Zo worden er vaak olijven, chips en stukjes augurk op het bord gelegd om het geheel aantrekkelijker te laten ogen. De ansjovis zelf worden dan in een cirkel op het bord opgesteld. 

Wat je het best bij boquerones en vinagre kunt drinken is uiteraard een persoonlijke kwestie. Toch kunnen we concluderen dat de meeste mensen hierbij kiezen voor bier of frisdrank. Wijn gaat namelijk volgens velen niet goed samen met de azijnachtige smaak van dit gerecht.

Bronnen:
1https://es.wikipedia.org/wiki/Boquerones_en_vinagre

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

Ta·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieën

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediënten

De ingrediënten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.