De gezondste tapashapjes

tapas tips gezondste tapashapjes

Als je op zoek bent naar een leuke activiteit met familie of vrienden, dan gaat er weinig boven een echte tapas avond. Op zo’n tapas avond is één ding zeker: je zult flink gevarieerd eten. Het mooie is bovendien dat er veel gezonde tapashapjes bestaan. Dat is ook geen wonder als je je beseft dat men in de Mediterrane keuken sowieso veel gezonde producten en ingrediënten gebruikt. Een even rijk gevulde als gezonde tapasplank samenstellen hoeft dan ook niet veel moeite te kosten. Ter inspiratie wordt in dit artikel een aantal heerlijke en geliefde tapashapjes met een gezond karakter beschreven.

Gevulde groenten

Gevulde groenten behoren tot de lekkerste en meest gezonde tapas. Groenten die je hiervoor uitstekend kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld paprika’s, champignons (vooral portobello’s) en tomaten. De vulling zou kunnen bestaan uit gegrilde groenten en rijst.

Zoete aardappeltjes

Met al hun vezels, mineralen en vitaminen behoren zoete aardappelen tot de gezondste aardappelen die er bestaan. Deze kunnen dan ook prima dienen als gezonde tapa. Snijd daarvoor de aardappelen in stukjes en verhit ze in de oven. Uiteraard kun je ze nog extra op smaak brengen met olijfolie en kruiden.

Salade

Wanneer je een gezonde tapasplank wilt samenstellen, dan kan salade hierbij eigenlijk niet ontbreken. Je zou bijvoorbeeld kunnen gaan voor een paprikasalade, een tomatensalade of een aardappelsalade. Tonijnsalades zijn ook interessant, want de aanwezigheid van tonijn zorgt ervoor dat je gelijk genoeg gezonde vetten binnenkrijgt. Wat dat betreft kun je ook kiezen voor een zogeheten Moje. Dit is een salade waarin naast tonijn ook eieren en tomaten dominant aanwezig zijn.

Olijven

Een schaaltje onbewerkte olijven doet het vanzelfsprekend uitstekend als gezond tapashapje. Als je deze olijven extra smaak wilt meegeven, dan is olijfolie van goede kwaliteit hiervoor uitermate geschikt. Je zou er vervolgens ook nog wat verse knoflook of basilicum aan kunnen toevoegen.

Belegde stukjes stokbrood

Belegde stokbrood stukjes zijn buitengewoon praktisch als tapashapje. Ze zijn namelijk razendsnel klaar. Je kunt ze bovendien met gemak inzetten als gezonde tapas. Uiteraard moet je dan wel goed opletten welk beleg je hierbij gebruikt. Gezonde beleg varianten die men ook in Spanje graag gebruikt zijn bijvoorbeeld guacamole, tomatenspread, olijfolie en Jamón Ibérico. Vaak vormt een beetje gemalen knoflook tenslotte voor de finishing touch.

Asperges

Mocht het seizoen het toelaten, dan is het zeker aan te raden om asperges te verwerken voor je tapasplank. Asperges zijn namelijk niet alleen erg lekker, ze zijn natuurlijk ook heel gezond. Een geliefd tapashapje maak je bijvoorbeeld door een asperge in bladerdeeg te rollen en dit vervolgens aan te bakken in olijfolie.

Deeg met spinazie en fetakaas

Bladerdeeg kun je uiteraard inzetten voor nog meer gezonde tapas. Ook filodeeg is hier zeer geschikt voor. Hoe dan ook, je zou een stevige hoeveelheid deeg kunnen nemen en vullen met spinazie en fetakaas. De combinatie van fetakaas en spinazie is namelijk een hele goede. De deeghapjes verhit je vervolgens in de oven of in de koekenpan met olijfolie. Van oorsprong vind je dit gerecht overigens in de Turkse keuken terug, maar voor een gezonde tapasplank voldoet het natuurlijk ook ruimschoots.

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

Ta·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieën

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediënten

De ingrediënten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.