Croquetas

Tapas mezze croquetas

Van oorsprong mogen kroketten dan wel uit Frankrijk komen, in de loop der jaren zijn er in talloze landen verspreid over de wereld vele varianten van ontstaan. Ook in Spanje worden er tegenwoordig volop kroketten gegeten. In restaurants en vooral tapasbars vind je deze onder de naam croquetas op de menukaart. Qua vorm en vooral wat betreft de vulling zijn croquetas heel anders dan de kroketten die we in Nederland gewend zijn te eten. Je leest er alles over in dit artikel. 

Luxe in Frankrijk, uit armoede in Spanje 

Naar verluidt ontstond de eerste kroket ter wereld rond het jaar 1700 in Frankrijk1. De kok van Lodewijk XIV zou deze kroket hebben uitgevonden. Destijds konden kroketten dus als luxeproduct worden gezien. Ook in Nederland, waar kroketten vanaf rond 1830 in opkomst kwamen, golden ze aanvankelijk als elegante etenswaren. 

Vergeleken daarbij raakten in Spanje de croquetas onder heel andere omstandigheden in trek. De Spanjaarden begonnen hun croquetas namelijk massaal zelf te maken, ook thuis dus, in tijden van economische tegenspoed en zelfs hongersnood2. In tegenstelling tot veel andere etenswaren was meel toen wel ruimschoots aanwezig. Door wat restjes aardappelen en vlees fijn te prakken en deze in een flinke laag meel te verpakken kon men regelmatig een geheel nieuwe maaltijd samenstellen. 

Wat zijn veelgebruikte ingrediĆ«nten van croquetas? 

Hoe de binnenkant van een Spaanse croqueta is samengesteld kan enorm verschillen. In Spanje zijn kroketjes met Serranoham erg populair, maar in tapasbars worden soms ook croquetas met kip, garnalen, kabeljauw, kaas, champignons of spinazie aangeboden. Wat de inhoud ook is, als het goed is heeft men het vooraf gekookt en fijngeprakt. Gebruikelijk is dat hier ook nog een flinke scheut bechamelsaus doorheen is gemengd. Het binnenste van een croqueta heeft dan ook altijd een puree-achtige substantie. 

De buitenkant van een croqueta bestaat meestal uit bloem of paneermeel. Om deze buitenlaag stevig te maken wordt er ook van losgeklopt ei gebruikgemaakt3. Op die manier kan de buitenkant niet barsten tijdens de bereiding. Over het algemeen wordt er weinig gevarieerd bij het samenstellen van de buitenkant van croquetas. In Spanje is het vervolgens gangbaar dat croquetas gefrituurd worden in een ruime laag olijfolie. Doorgaans zijn Spaanse croquetas qua afmetingen trouwens iets kleiner dan de vleeskroketten zoals we die in Nederland gewend zijn. 

Perfecte te combineren met aardappelen en saus 

Bij ons in Nederland is het broodje kroket razend populair. In Spanje is dat echter niet het geval. Die kenmerkende zachte, witte bollen die wij gebruiken zijn in Spanje overigens ook nauwelijks te verkrijgen. Je kunt Spaanse croquetas in een tapasbar echter wel perfect combineren met bijvoorbeeld gebakken aardappelen. Hiervoor zijn patatas bravas (met pittige saus) of patatas alioli (met een knoflookachtige saus) ideale opties. Verder is het heerlijk om bij croquetas mosterd of alioli als dipsaus te gebruiken.

Bronnen:
1https://nl.wikipedia.org/wiki/Kroket
2https://es.wikipedia.org/wiki/Croqueta
3https://www.spanjevandaag.com/16/01/2021/ook-in-spanje-viert-men-de-internationale-krokettendag/

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

TaĀ·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieƫn

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediƫnten

De ingrediƫnten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.