Patatas bravas

Tapas patatas bravas

Patatas bravas is in heel Spanje een van de meest geliefde tapashapjes. Simpelweg gaat het hierbij om gebakken aardappelen met een vrij pikante tomatensaus eroverheen. Dat dit gerecht patatas bravas is genoemd komt dan ook door de kracht van deze saus. Het woord ā€˜bravasā€™ verwijst naar de scherpheid van deze saus. Doorgaans wordt het als een tapashapje of als racion (portie) besteld. Gebruikelijk is verder dat je dit gerecht deelt met je gezelschap. Het sociale aspect is dus ook bij dit gerecht van wezenlijk belang.

Snelle verspreiding vanuit het centrum van Spanje

Waar, door wie en hoe patatas bravas precies zijn bedacht en ontstaan is helaas niet met zekerheid te zeggen. Wel is duidelijk dat dit gerecht zijn oorsprong vond in de Spaanse hoofdstad Madrid. Doordat het makkelijk en snel te bereiden is en het hier om een gerecht gaat met goedkope ingrediƫnten is het echter al snel in heel Spanje populair geworden. Patatas bravas horen tegenwoordig zelfs tot de meest bestelde en gegeten tapas. Of je nu een vleeshapje, een vegetarische tapa of een visgerechtje bestelt, een schaaltje aardappelen past overal perfect bij.

Wat je moet weten over de aardappelen en de saus

De bereidingswijze van een portie patatas bravas hangt grotendeels af van het restaurant waar je het bestelt en het aanwezige keukenpersoneel. Evenwel is het gebruikelijk dat men de onregelmatig gesneden aardappelstukjes eerst kookt. Vervolgens worden ze gebakken of gefrituurd in olie. Deze manier van bereiden heeft in ieder geval wel de voorkeur. Iedereen die weleens op deze manier gebakken aardappelen heeft gemaakt weet namelijk precies hoe onweerstaanbaar aardappelen zo kunnen smaken.

Zoals gezegd is salsa brava doorgaans een saus met een behoorlijk pikante smaak. De mate van pittigheid kan echter per restaurant verschillen. Een bepalende factor is hierbij het soort en de hoeveelheid paprikapoeder die gebruikt wordt bij de bereiding. In principe staat deze saus verder bekend als tomatensaus, al zijn er ook koks die er liever helemaal geen tomaten voor gebruiken1.

Meestal is salsa brava roodachtig van kleur. Echter heeft de saus soms ook een roze kleur, vergelijkbaar met de kleur van cocktailsaus of whiskeysaus zoals we die in Nederland kennen.

Welke varianten van patatas bravas bestaan er?

Zoals je inmiddels al door hebt, hebben we het in dit artikel over een relatief simpel gerecht. Er kan dan ook niet eindeloos mee gevarieerd worden. Wel is het vooral in het oosten van Spanje gebruikelijk dat je bij je patatas bravas aioli krijgt. Op de menukaart zou dit dan kunnen worden aangeduid als patatas bravioli. Verder besluiten sommigen om patatas bravas in de oven te bereiden. De bereiding kan hierdoor iets meer tijd in beslag nemen, maar in ruil daarvoor krijg je een minder vetrijk portie aardappelen voorgeschoteld.

Bronnen:
1https://books.google.es/books?id=xIM4DwAAQBAJ&pg=PA155&redir_esc=y#v

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

TaĀ·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieƫn

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediƫnten

De ingrediƫnten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.