Serranoham

Tapas serrano ham

Al eeuwenlang staat Spanje bekend als een van de beste landen als het aankomt op het produceren van hammen. Serranoham is hierbij een van de meest bekende en geliefde soorten. Dit heeft twee belangrijke hoofdredenen. Ten eerste wordt deze ham als kwalitatief zeer goed beschouwd. Een andere reden is dat je als consument voor een goede serranoham niet te diep in de buidel hoeft te tasten. Welk type ham je kiest heeft natuurlijk nog wel invloed op de smaak en de prijs. Lees verder om meer te weten over serranoham en de soorten die te onderscheiden zijn.

De herkomst van serranoham

Serranoham is oorspronkelijk afkomstig uit de bergachtige gebieden van Spanje. Ooit begon men in Andalusië met het produceren van deze ham, maar later zou de productie in het hele land gaan plaatsvinden. Hoe dan ook, deze ham wordt tegenwoordig gemaakt van de poten van varkens die hier speciaal voor gefokt en gekruist worden. Na de slacht wordt de ham eerst gepekeld en vervolgens voor minimaal negen maanden gedroogd en gerijpt.

Welke soorten serranoham zijn er te onderscheiden?

Zoals je misschien weet heeft de rijpingsduur een grote invloed op de textuur en de smaak van de uiteindelijke ham. Hoe langer je een ham laat rijpen, hoe beter deze wordt. Wat betreft serranoham worden er drie kwaliteitsniveaus onderscheiden1:

  • Jamón gran reserva: dit type is meer dan vijftien maanden gerijpt. Over het algemeen wordt aangenomen dat een betere serranoham dan een met dit label niet haalbaar is.
  • Jamón reserva: deze is tussen de twaalf en de vijftien maanden gerijpt.
  • Jamón bodega: deze ham kende een rijpingsperiode van negen tot twaalf maanden.

Voor welk kwaliteitsniveau je ook kiest, je zult merken dat serranoham altijd vrij zoutig smaakt. De kleur van deze ham neigt verder behoorlijk naar roze. In tegenstelling tot andere soorten vleeswaren is serranoham overigens behoorlijk vetarm. Andere gunstige eigenschappen zijn de grote hoeveelheden eiwitten en ijzer die het bevat. Af en toe wat serranoham nemen kan dus gerust onderdeel uitmaken van een gezond voedingspatroon.

Op een sandwich, als borrelhapje of als basis voor carpaccio

Serranoham wordt niet vaak gebruikt als een ingrediënt in gerechten die een lange bereidingstijd kennen en waarvoor gekookt, gebakken of gestoofd moet worden. De unieke hamsmaak zou daardoor namelijk te veel verloren gaan. Wel is het in de Spaanse keuken gebruikelijk dat je bijvoorbeeld asperges of stronkjes witlof in ham wikkelt en vervolgens opdient2. Een ander populair gerecht – of eigenlijk meer een tapa – is meloen met ham. Hierbij worden stukjes meloen simpelweg vergezeld of eventueel verpakt door serranoham. De perfecte combinatie tussen zoet en zout maakt dat dit zo’n geliefd tapashapje is. Als basis voor een carpaccio is serranoham ook uitstekend bruikbaar.

Daarnaast is deze ham uiteraard perfect om als broodbeleg te gebruiken tijdens je ontbijt of lunch. Spanjaarden gebruiken hierbij overigens meestal geen boter. Liever beleggen zij een (getoaste) boterham eerst met verse tomatenpulp en een paar druppels olijfolie. De ham gaat daar dan bovenop. Tenslotte is er natuurlijk ook niets mis met een heerlijk plakje serranoham zonder enige toevoeging.

Bronnen:
1https://nl.wikipedia.org/wiki/Serranoham
2https://www.jamonprive.nl/recepten-met-serrano-ham-spaanse-ham

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

Ta·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieën

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediënten

De ingrediënten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.