Wat je niet mag missen in de Turkse keuken

Tapas tips turkse keuken

Wanneer je op vakantie gaat naar Turkije, dan kom je in een land terecht met andere eetgewoonten dan je waarschijnlijk gewend bent. Heerlijke Turkse gerechten zijn er gelukkig volop. Hieronder lees je over enkele gerechten die je tijdens een Turkse vakantiereis zeker eens zou moeten uitproberen.

Menemen

Laten we beginnen met een van de typisch Turkse gerechten voor het ontbijt: menemen. Hierbij gaat het om gebakken roerei met (meestal) tomaten, uien en groene paprika. Met kruiden kan het geheel nog verder op smaak gebracht zijn. Veel Turken eten menemen in combinatie met brood. Soms wordt er dan ook kaas of worst bij genuttigd.

Bƶrek

Een ander gerecht dat als ontbijt kan dienen, maar even goed als lunch of tussendoortje, is bƶrek. Bƶrek is een deeggerecht waarvoor vooral filodeeg en bladerdeeg worden gebruikt. Soms wordt bƶrek gevuld met gehakt, andere keren weer met een combinatie van spinazie en kaas. Bƶrek zonder vulling bestaat ook. Gebruikelijk is dat deze worden aangeboden met poedersuiker eroverheen gestrooid.

Dolma

Dolma is populair in diverse landen in het Midden-Oosten en dus ook in Turkije. Het uitgangspunt van dolma is altijd een groente die gevuld is met andere ingrediĆ«nten. De Turken kiezen meestal aubergines, courgettes, tomaten en paprikaā€™s als te vullen groente. De vulling bestaat doorgaans uit gehakt, enkele groenten, specerijen en rijst of bulgur.

Kƶfte en cigkƶfte

Kƶfte is in Nederland inmiddels al geen onbekend gerecht meer. Dit is een gerecht van gebakken, gekookt of gestoofd vlees. De structuur van het vlees heeft veel weg van gehakt. Cigkƶfte is in de Turkse keuken ook geliefd. Het grote verschil met kƶfte is dat het bij cigkƶfte draait om rauwe vleesballetjes. Deze worden normaal gesproken met pikante kruiden op smaak gebracht.

Cacık

Het in Turkije zeer bekende cacık mag ook niet onbenoemd blijven. Cacık is een saus waarvan yoghurt, komkommer, olijfolie en knoflook de hoofdbestanddelen zijn. Hiermee is het nauw verwant aan de Griekse saus tzatziki die later zou ontstaan. De Turken serveren cacık bij de nodige Turkse gerechten waarbij vlees en aardappelen de hoofdrol spelen. Ook is het geliefd als saus om brood in te dippen.

Baklava

Wanneer je op zoek bent naar een heerlijk en smaakvol dessert, dan is de kans groot dat je bij baklava uitkomt. Baklava is namelijk een van de meest bekende Turkse gerechten die er Ć¼berhaupt bestaan. Je zou dit dessert kunnen zien als filodeeg gevuld met noten, honing en siroop. Na de bereiding wordt er vaak nog extra suiker of stroop overheen gestrooid.

Wat drinken de Turken bij hun lekkernijen?

In Turkije vormt thee vermoedelijk het belangrijkste drankje. Dikwijls wordt Turkse thee behoorlijk zoet opgediend. De thee zelf is trouwens vaak ook al behoorlijk sterk. Een andere typisch Turkse drank is ayran. Dit is een yoghurtdrank die gezien wordt als een perfecte dorstlesser op zomerse dagen. Tenslotte mag raki hier niet onbesproken blijven. Raki is een alcoholische drank met een alcoholpercentage van maar liefst veertig procent. Het heeft een sterk overheersende anijssmaak en wordt veelvuldig gebruikt als aperitief.

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

TaĀ·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieƫn

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediƫnten

De ingrediƫnten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.