Tips om goede olijfolie te herkennen

Tapas tips goede olijfolie

Olijfolie mag dan wel in Zuid-Europa het meest geliefd zijn, ook in landen als Nederland is er een groot aanbod aan goede olijfolie in de supermarkten. Veel mensen hebben dan ook standaard een of meerdere flessen met deze olie in huis. Sommigen hebben het omdat olijfolie gezond is, anderen omdat ze het ook daadwerkelijk lekker vinden.

Wat nu echt de beste olijfolie is, is niet te zeggen. Iedereen heeft namelijk zelf zo zijn of haar persoonlijke voorkeuren. Wel zijn er richtlijnen waarmee je kunt bepalen of je te maken hebt met kwalitatief goede olijfolie. Hieronder lees je op basis van welke vijf aspecten je goede olijfolie kunt herkennen.

Datum

Als je in de supermarkt een geschikte fles olijfolie aan het uitzoeken bent, besteed dan zeker aandacht aan de vermelde datums. In de supermarkt kijk je dan vooral naar de zogeheten botteldatum. Dit is de datum waarop de olie in de fles werd gedaan. Hoe recenter dit is gebeurd, hoe beter en verser de olie is. Uiteraard houd je als je eenmaal een fles in huis hebt ook de houdbaarheidsdatum in de gaten.

Smaak

De smaak is vanzelfsprekend Ć©Ć©n van de belangrijkste graadmeters van olijfolie. Als je deze wilt uittesten, doe dat dan met onverhitte olie. Als het goed is, smaakt deze een tikkeltje bitter. Een ander goed teken is als de olie een beetje peperachtig is en daardoor een prikkelende uitwerking heeft op de keel. Prima als je daardoor even moet kuchen, want je weet dat de kans dan groot is dat je kwaliteitsolie in huis hebt. Wanneer je de olie hebt weggeslikt, moet er een schoon en niet vettig gevoel in je mond achterblijven. 

Smaakt je olijfolie daarentegen een beetje naar wijn of azijn, dan waren de olijven waarvan je olie gemaakt is waarschijnlijk overrijp. Ook als je het gevoel hebt dat er wat vet in je mond achterblijft is dat geen goed teken.

Geur

De geur kan een relevante indicatie geven over de kwaliteit van je olijfolie. Om de geur optimaal te ruiken kun je het best wat olie in een schoon glas gieten. Bedek het glas met je hand en schud het wat heen en weer. Maak dan een opening in je hand en adem de vrijgekomen geur in tot diep in je neus. Uiteraard heeft het dan de voorkeur als je de geur van verse olijven zou waarnemen.

Temperatuur bij de persing

Een tip waar je rekening mee kunt houden bij het uitkiezen van een olijfolie, is door te controleren bij welke temperatuur de olie is geperst. Koudgeperste olie duidt namelijk op een betere kwaliteit. Wanneer je te maken hebt met een fles extra vierge olijfolie, dan mag de temperatuur tijdens het persen maximaal 27 graden Celsius zijn geweest.

Kleur van de fles

Tenslotte kun je de kwaliteit van olijfolie mede aflezen aan de kleur van de fles. Hierbij is het ideaal als de olie in een fles van donker gekleurd glas zit. Licht of transparant glas zou de olie namelijk te veel blootstellen aan licht. Hierdoor oxideert en bederft de olie sneller.

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

TaĀ·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieƫn

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediƫnten

De ingrediƫnten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.