Tajine

Tapas tajine

Tajine is een van de belangrijkste traditionele gerechten van de Berberse keuken. Als gevolg daarvan neemt tajine tegenwoordig ook een dominante plek in de keukens van landen als Marokko, Algerije en TunesiĆ« in. Tajine – soms ook tajina genoemd – is een stoofgerecht waar vlees, groenten, aardappelen, fruit en peulvruchten deel van kunnen uitmaken. Dit alles wordt gestoofd in een aardewerken stoofpot die eveneens tajine wordt genoemd. Het gerecht heeft in de loop van de jaren dus de naam van de aardewerken pot gekregen.

Aardewerken stoofpot

Als je heden ten dage in bijvoorbeeld Marokko in een restaurant een tajine bestelt, dan is de kans groot dat men je gerecht klaarmaakt met moderne stoofpannen. We geven toe, ook dan kan het leiden tot een heerlijke maaltijd, maar wie waarde hecht aan presentatie en traditie wil natuurlijk liever het stoofgerecht klaargemaakt zien worden in de authentieke aardewerken stoofpot. Dit duurt wel een stuk langer, want deze stoofpot wordt meestal op een rooster boven een houtskoolvuur geplaatst.

Gelukkig hebben veel families in de noordelijke Afrikaanse landen nog altijd een dergelijke pot in bezit. Meestal zijn deze stoofpotten geglazuurd, maar sommigen hebben zelfs nog een ongeglazuurd exemplaar in bezit. Mocht een dergelijke tajine in gebruik worden genomen, dan moet de schaal eerst een tijdje in water worden geweekt1. Bijzonder is daarnaast dat deze authentieke stoofpotten, waar meestal een puntvormige deksel op zit, op een fraaie wijze gedecoreerd zijn.

Waaruit bestaan tajinegerechten zoal?

Wanneer we bijvoorbeeld naar de Marokkaanse tajine kijken, dan zien we dat er gekozen wordt uit een groot arsenaal aan ingrediƫnten als groenten, vlees en vruchten. Een klassieker is bijvoorbeeld gehaktballetjes met tomatensaus. Ook tajine met kip en olijven is geliefd onder veel Marokkanen, net als gestoofd lamsvlees met zoete vruchten als dadels.

Welke variant je ook kiest, de kans is groot dat je ook uien, aardappelen en peulvruchten in je maaltijd aantreft2. Soms voegt men aan het einde nog kaas of ei toe. Tenslotte wordt er natuurlijk ook volop van smaakmakers gebruikgemaakt. Een klassieker is hierbij de unieke Marokkaanse kruidenmix ras el hanout. Alleen al de geur die van dit specerijenmengsel af komt zal het water je in de mond doen laten lopen.

Flankeer het door Marokkaanse couscous en thee

Wanneer je in Marokko een tajine bestelt, dan is deze stoverij natuurlijk meteen het belangrijkste onderdeel van je gerecht. Je zou je gestoofde etenswaren vervolgens kunnen laten samengaan met rijst, maar als je de echte Marokkaanse beleving wenst mee te maken, dan ga je natuurlijk liever voor couscous. Neem eventueel de volkoren variant om je maaltijd extra gezond te maken.

Veel Europeanen zouden bij een dergelijk rijk stoofgerecht overwegen een rode wijn erbij te nemen. In Marokko is dit echter bepaald niet gebruikelijk. Dat is gelukkig absoluut geen probleem, want een traditionele smaakvolle Marokkaanse muntthee past hier ook uitstekend bij.

Bronnen:
1https://nl.wikipedia.org/wiki/Tajine
2https://fescooking.com/the-art-of-moroccan-cuisine/

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

TaĀ·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieƫn

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediƫnten

De ingrediƫnten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.