Hummus is een puree die afkomstig is uit het Midden-Oosten en wordt op basis van fijngestampte kikkererwten gemaakt. Verder behoren sesamolie, olijfolie, knoflook en citroen tot de basisingrediënten. Daarna worden smaakmakers toegevoegd om verschillende varianten te creëren. Interessant aan hummus is dat dit in potentie een heel gezond product is. Je kunt het bovendien op talrijke manieren gebruiken. Je leest er alles over in dit artikel.
Waar komt hummus oorspronkelijk vandaan?
Oorspronkelijk komt hummus uit het zuidwesten van Azië (de Levant), om precies te zijn, uit het gebied dat nu als Libanon bekend staat. Wanneer en waar het voor het eerst is ontdekt valt niet precies te zeggen. Wel is bekend dat het al snel volop in het hele Midden-Oosten, in Noord-Afrika en ook in Turkije werd gegeten. In de loop van de afgelopen eeuw, is hummus vervolgens in steeds meer landen bekend en populair geworden. Ook in Nederland is het allang niet moeilijk meer om het te verkrijgen. Dat geldt ook voor losse kikkererwten waarvan je het zelf zou kunnen maken.
Zo herken je een goede, gezonde hummus
Zoals gezegd heeft hummus alles in zich om een gezond product te kunnen zijn. Vooral het feit dat kikkererwten als hoofdbestanddeel worden gebruikt is gunstig. Kikkererwten bieden namelijk alle eiwitten die een mens nodig heeft. Bovendien zitten er diverse essentiële vitaminen en mineralen in. Kikkererwten vormen hiermee een ideale vervanger voor vleesproducten1.
Wel is het verstandig even goed op het etiket te kijken als je een portie hummus koopt in de supermarkt. Hummus van de supermarkt bevat doorgaans te veel (verzadigde) vetten, zout en suiker2. Soms stoppen ze er bovendien ingrediënten in die ook niet per se gezond en smaakvol zijn3. Koop je toch een portie in de supermarkt en is het je doel een gezonde hummus mee naar huis te nemen, probeer dan een versie te vinden die voor minstens zestig procent uit kikkererwten bestaat en die niet te veel olie, zout en suiker bevat.
Een manier om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk gezonde hummus kunt eten is natuurlijk door zelf een portie te maken. Je hebt de samenstelling dan tenminste zelf in de hand. Probeer zeker met zo veel mogelijk kikkererwten je hummus te maken. Zorg met een gezonde plantaardige olie voor de juiste textuur en breng de boel op smaak met natuurlijke smaakmakers.
Varianten en manieren van opdienen
Kikkererwten zijn dus het belangrijkste bestanddeel, maar in de loop der jaren hebben creatieve chefs de nodige varianten weten te introduceren. Een van de meest bekende hiervan is bietenhummus. Hierbij worden rode bieten samen met kikkererwten voorgekookt en vervolgens ook gezamenlijk fijngemalen. Bietenhummus is uiteindelijk herkenbaar aan de roze-achtige kleur.
Welke hummus je ook kiest, in Nederland is het inmiddels uitgegroeid tot een geliefd broodbeleg. Het is ook ideaal voor mensen die hun boterham eens anders willen beleggen dan met bijvoorbeeld kaas en vleeswaren. In de regio van herkomst wordt het echter meer als saus gebruikt om brood in te dippen. Gerechten met hummus bestaan daar tenslotte ook. Denk hierbij aan een portie hummus met nog intacte kikkererwten eroverheen (hummus masabacha)4.
Bronnen:
1https://www.eoswetenschap.eu/voeding/duurzaamheidsrapport-hummus\
2https://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/hoe-gezond-is-hummus-eigenlijk
3https://www.consumentenbond.nl/voedingstests/hummus
4https://en.wikipedia.org/wiki/Msabbaha