Calamares

tapas mezze calamares

In Spanje zijn er maar weinig tapas restaurants te vinden waar je geen calamares kunt bestellen. Ze zijn in vrijwel alle landen rond de Middellandse Zee enorm populair. In die landen vind je ze dan ook volop terug op de menukaarten van horecagelegenheden, maar ook in de diepvriesafdelingen in supermarkten. Calamares zijn gefrituurde inktvisringetjes die meestal afkomstig zijn van pijlinktvissen.

Het ideale tapashapje

In Spanje zijn calamares al eeuwenlang ideale tapas. Bedenk je immers dat het eten van tapas in Spanje bij uitstek een sociale aangelegenheid is. Over het algemeen wordt door Spanjaarden het gezamenlijk genieten van voedsel ook belangrijker gevonden dan bij ons in Nederland. Het liefst laat men dan ook een aantal tapas serveren die in het midden van de eettafel worden opgesteld. Iedereen kan er vervolgens gebruik van maken. Maar waar sommige tapashapjes wat lastig te delen zijn, is dat bij calamares natuurlijk reuze simpel: iedereen kan gewoon naar hartenlust een of meerdere inktvisringetjes van de schaal pakken. 

Ringetjes met een krokant laagje

Pijlinktvissen staan dus aan de basis van calamares in het Middellandse Zeegebied, waar ook Spanje onder valt. Om deze ringetjes te kunnen maken wordt de inktvis vooraf eerst van binnen leeggehaald en gereinigd. Daarna wordt het in gelijkmatige ringen gesneden. Om het uiteindelijke product de fijne, krokante laag te geven, wordt bijvoorbeeld paneermeel, bloem en soms gekruid beslag gebruikt. Daarna kunnen ze worden gekookt of gefrituurd in olijfolie. Een combinatie van koken en frituren komt ook veel voor.

Zo geniet je optimaal van een portie calamares

Zoals gezegd worden porties calamares in Spanje vaak geserveerd als tapa. Zoā€™n hapje kun je zien als voorgerecht of als tussendoortje tussen twee grotere gerechten in. Evenwel vind je calamares ook vaak terug onder de ā€˜racionesā€™ (porties) in Spaanse restaurants. Goed om te weten is dat raciones doorgaans een stuk groter zijn dan tapas. Goede kans dat zoā€™n portie dan ook samen gaat met bijgerechten als salade en aardappelen of frietjes.

Natuurlijk lenen gefrituurde inktvisringetjes zich er uitstekend voor om in een sausje te dippen. In Spanje gebruiken ze dan het liefst aioli van eigen makelij. Deze knoflookachtige saus past er prima bij, maar er zijn meer mogelijkheden. Zo kun je denken aan sausjes met een zoet karakter. Een zoete chilisaus doet het bijvoorbeeld erg goed als dipsaus bij calamares. Verder is het in Spanje gebruikelijk dat je er een stukje citroen bij krijgt. Desgewenst kun je je eigen portie dan nog van een fris tintje voorzien.

Verder worden calamares door veel mensen graag gebruikt om een sandwich op een rijke manier te beleggen. In Spanje wordt dan ook wel gesproken van een bocadillo1. Tenslotte bieden calamares de mogelijkheid om ze te vullen met andere ingrediƫnten om er een flink nieuwe twist aan te geven. Bij alternatieve vulling kun je denken aan bijvoorbeeld groenten, rijst of aioli.

Bronnen:
1https://es.wikipedia.org/wiki/Calamares_fritos

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

TaĀ·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieƫn

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediƫnten

De ingrediƫnten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.