Over het algemeen staat de Mediterrane keuken bij voedingsdeskundigen bekend als gezond. Dit komt onder meer door de aanwezigheid van veel onverzadigde vetten en weinig verzadigde vetzuren. Hieronder lees je hoe het ook alweer zit met de invloed op je gezondheid van deze vetten. Daarna vertellen we welke rol olie, boter en andere vetrijke producten spelen in de Mediterrane keuken.
De invloed van vetten op de gezondheid
Laten we beginnen duidelijk te maken dat elk mens vetten uit voedsel nodig heeft. Vet dient namelijk als essentiële bouwstof en brandstof voor al onze lichaamscellen. Vetten vormen zich doorgaans rond ledematen en organen. Zo blijven deze beter beschermd tegen stoten van buitenaf. Verder is de aanwezigheid van vetten cruciaal voor de opname van verschillende vitaminen (A, D, E en K). Zonder vet in je lichaam zou je deze vitaminen namelijk niet kunnen opnemen. Om deze redenen wordt het aangeraden tot honderd gram aan vetten per dag te consumeren.
In talloze voedingsmiddelen zit in meer of mindere mate vet. Hierbij heeft het de voorkeur dat je producten kiest met zo min mogelijk verzadigde vetzuren. Deze verhogen namelijk je cholesterolgehalte, iets dat meer kans op problemen aan je hart- en bloedvaten tot gevolg heeft. Probeer daarom vooral onverzadigde vetten te consumeren. Deze verlagen het cholesterolgehalte juist. Ideaal zou zijn als je er ook op let dat je genoeg omega 3-, omega 6- en omega 9-vetzuren binnenkrijgt. Dit zijn allemaal varianten van onverzadigde vetten.
Olie
In Mediterrane landen groeien volop olijfbomen. Daarom worden er daar vaak verse olijven gegeten en is ook uit olijven geperste olijfolie enorm geliefd. In landen als Spanje, Italië en Griekenland bestaan er talloze soorten olijfolie. Vooral vierge en extra vierge olijfolie worden door velen als heerlijk beschouwd. Deze oliën zijn afkomstig van de eerste persing uit verse olijven. Het gaat dan om hele pure olie met een lage zuurtegraad. Bij voorkeur wordt deze olie onverhit genuttigd. Om mee te bakken wordt meestal gewone olijfolie gebruikt. Dat er zo veel olijfolie wordt gebruikt in de Mediterrane keuken is voor de gezondheid uitstekend, want olijfolie bevat veel omega 9-vetzuren.
In Zuid-Europa kun je overigens ook gewoon zonnebloemolie kopen in de supermarkt. Deze iets minder gezonde en minder smaakvolle olie wordt in het Mediterrane gebied niet veel gebruikt. Een logische reden om zonnebloemolie toch boven olijfolie te verkiezen zou de lagere prijs zijn die je voor zonnebloemolie betaalt.
Boter
Over boter in de Mediterrane keuken kunnen we vrij kort zijn. Hier maakt men simpelweg weinig gebruik van. In de landen rond de Middellandse Zee is het ook niet gebruikelijk om twee keer per dag een maaltijd te hebben met belegde boterhammen. Dit zorgt uiteraard ook meteen voor een lagere boterinname dan bij ons in Nederland. Op sandwiches smeert men wel af en toe een laagje roomboter. Boter om mee te bakken wordt bijna niet gebruikt.
Vetten
Naast olijfolie gebruikt men in de Mediterrane keuken nog meer producten die volop onverzadigde vetten bevatten. Denk hierbij aan vette vis als ansjovis, tonijn en sardientjes. Ook peulvruchten, zoals witte bonen en kikkererwten, worden veelvuldig geconsumeerd. Deze dienen dan vaak als gezonde vervanger van vlees. Daarnaast worden door veel mensen in het Middellandse Zeegebied regelmatig rauwe noten, zaden en avocado genuttigd.