Hoe maak je patatas bravas?

Patatas bravas feature image 012

Patatas bravas is een klassiek Spaans gerecht dat bestaat uit gebakken aardappelen met een pittige tomatensaus eroverheen. Het is een eenvoudig gerecht om te maken en het is perfect voor een tapas avond thuis. In dit artikel wordt er beschreven hoe je patatas bravas thuis kunt maken. 

Wat heb je nodig?

  • 4 grote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 blikje tomatenblokjes (400 g)
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel suiker
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie om te frituren

Wat is de bereidingswijze? 

Nu ben je zeker benieuwd geworden hoe je deze heerlijke patatas bravas dan moet maken. Dat doe je als volgt. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de aardappelblokjes toe en bestrooi ze met zout en peper. Bak de aardappelen tot ze goudbruin en knapperig zijn, ongeveer 10-15 minuten. Haal de aardappelen uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Verhit daarna een scheutje olijfolie in dezelfde pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze tot ze zacht en geurig zijn, ongeveer 5 minuten. Voeg als laatste de tomatenblokjes, paprikapoeder, cayennepeper, suiker en zout en peper toe. En laat de saus ongeveer 10 minuten sudderen, tot hij dikker wordt. Om de aardappelblokjes lekker krokant en goudbruin te krijgen verhit je de olie tot 180°C en frituur je ze ongeveer 3-5 minuten. Daarna haal je ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Om de gebakken aardappelen te serveren leg je ze op een bord en schep je de tomatensaus eroverheen. Het is het lekkerste om de patatas bravas als ze heet zijn te serveren.

Tips

  • Je kunt de tomatensaus van tevoren maken en in de koelkast bewaren tot je klaar bent om de patatas bravas te serveren.
  • Als je de saus te pittig vindt, kun je minder cayennepeper toevoegen of helemaal weglaten.
  • Je kunt de patatas bravas ook garneren met fijngehakte peterselie of knoflookmayonaise.

Patatas bravas is een heerlijk gerecht dat makkelijk thuis te maken is. Het is een geweldig tapas gerecht dat je kunt delen met vrienden en familie. Probeer deze eenvoudige en smakelijke patatas bravas zelf thuis en geniet van de heerlijke smaken van Spanje.

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

Ta·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieën

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediënten

De ingrediënten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.