Alb贸ndigas

Tapas mezze albondigas

Wanneer je in Spanje een restaurant of een tapasbar bezoekt, dan kun je alb贸ndigas op de menukaart niet vermijden. Zowel bij Spanjaarden als bij toeristen behoort alb贸ndigas namelijk tot de meest geliefde tapas. Het gaat hier om kleine gehaktballetjes (doorgaans vier tot zes stuks) die in een ruime hoeveelheid saus worden aangeboden. Hierbij is het gebruikelijk dat er tomatensaus wordt gebruikt, al zijn er ook chefs en restaurants te vinden die voor een andere begeleidende saus kiezen.

Het ontstaan van de Spaanse variant van gehaktballetjes 

Alb贸ndigas wordt in Spanje met zekerheid al meer dan vier eeuwen bereid en gegeten. Mogelijk kwamen ze op het Iberisch schiereiland zelfs al voor in de tijd dat de Arabieren het er voor het zeggen hadden1. Hoe dan ook zijn deze gehaktballetjes tegenwoordig populair in alle delen van Spanje. Elke regio en iedere chef kan een net iets andere variant hebben, maar over het algemeen is het gebruikelijk dat Spaanse alb贸ndigas met tomatensaus wordt geserveerd. 

Met welke ingredi毛nten wordt alb贸ndigas verder op smaak gebracht? 

Tomatensaus dus, dat is waar alb贸ndigas volgens de Spanjaarden perfect mee samen gaat. Deze saus bestaat uiteraard ten eerste uit tomaten. Het gaat meestal om een vrij dunne saus, dus de tomaten zijn normaal gesproken tot pulp gestampt en daarna wat aangebakken. Meestal maken knoflook en uien ook deel uit van deze saus. Niet zelden is het geheel afgewerkt met smaakmakers als zout, peper, peterselie en komijn. Bieslook is ook heerlijk om (op het laatste moment) aan dit gerecht toe te voegen. 

De gehaktballetjes zelf zijn overigens meestal gemaakt van rundvlees, kippenvlees, varkensvlees of lamsvlees. Een mix van verschillende vleessoorten komt ook weleens voor. Volgens velen is rundvlees echter de beste keuze. Hiermee is namelijk de beste gehakt textuur te verkrijgen en bovendien is rundvlees relatief vetarm. 

Voedingsmiddelen die er ideaal mee samen gaan 

Alb贸ndigas wordt doorgaans opgediend in een klein schaaltje dat verder ruimschoots gevuld is met tomatensaus. Althans, dit is het geval wanneer je deze gehaktballetjes als tapashapje bestelt. Uiteraard kan alb贸ndigas ook deel uitmaken van een grote maaltijd. Spanjaarden nemen er dan meestal rijst bij, want dit mixt goed met de (vaak in overvloed aanwezige) tomatensaus. Verder gaat een portie gehaktballetjes natuurlijk ook perfect samen met aardappelen. Wat dat betreft zouden patatas bravas of patatas alioli in tapasbars ideale opties zijn. 


Volgens wijnkenners geldt voor zowel gehakt als tomatensaus dat een rode wijn hier het best bij past. Een halfvolle rode wijn is over het algemeen het meest aan te raden2. Een echte Spaanse tempranillo zou dus een uitstekende keuze zijn. Rode wijnen met een krachtige smaak zijn namelijk meer geschikt om bij sterk gekruid vlees te gebruiken. Alb贸ndigas voldoet meestal niet aan dat predicaat.

Bronnen:
1https://es.wikipedia.org/wiki/Alb%C3%B3ndiga
2https://www.wijnacademy.nl/welke-wijn-bij-gehakt/

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

Ta路pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorie毛n

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingredi毛nten

De ingredi毛nten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.