Tips voor een sfeervolle en gezellige tapas avond

Tapas tips gezellige tapasavond

Een tapas avond organiseren is een van de leukste dingen die je in huiselijke kringen kunt doen met familie of vrienden. Zo is het prachtig om samen van talrijke, met zorg klaargemaakte hapjes te proeven. Dit uiteraard het liefst in een setting die veel weg heeft van een echte Spaanse tapasbar. Natuurlijk komt er bij de organisatie van een geslaagde en gezellige tapas avond thuis wel veel kijken. Daarom vind je hieronder een aantal tips waarmee je rekening kunt houden bij de organisatie.

Muziek en aankleding

Muziek heeft altijd een enorme invloed op de sfeer. Voor een tapas avond ga je uiteraard het liefst voor fijne, Spaanse muziek. Kies bij voorkeur niet voor al te schreeuwerige muziek. Passender is om iets op te zetten waarin juist veel instrumentale invloeden te horen zijn. Laat deze muziek bij voorkeur op de achtergrond draaien, net zoals dat in Spaanse tapas restaurants ook gebruikelijk is. 

Tegenwoordig is het dankzij het internet heel makkelijk om optimaal bij de situatie passende Spaanse muziek te vinden. Voor andere aspecten die de aankleding perfectioneren geldt dat helaas iets minder. Toch zou het mooi zijn als je ergens wat kleurrijke schaaltjes en borden vandaan kon toveren. Onthoud ook dat de Spanjaarden volop gebruik maken van prikkertjes en kleine vorken om hun tapas te eten. Goed voorbeeld doet goed volgen!

Variatie in tapas

Bij een tapas avond vormen de tapas zelf natuurlijk zoā€™n beetje het belangrijkste onderdeel. Bij deze tapas wordt het vooral gewaardeerd als je zorgt voor veel variatie. Probeer dus volop voor afwisseling te zorgen door bijvoorbeeld hapjes met vlees, vis, brood, aardappel, kaas en groenten klaar te maken. Het zou ook aardig zijn als je variatie zou realiseren qua smaken. Idealiter heb je dus tapas met zoete, zoute, bittere, gekruide en pikante smaken in de aanbieding.

Een doordachte volgorde van opdienen

De volgorde waarin je tapas opdient is ook belangrijk. Mocht je bijvoorbeeld tapas hebben met krachtige of zelfs pittige smaken, dan is het slim om die pas laat op de avond te serveren. Na een tapa met zoā€™n sterke smaak, smaakt een mild hapje namelijk duidelijk minder goed. Daarnaast is het slim om altijd met wat brood te beginnen. Brood kost immers weinig of geen tijd om te bereiden en zorgt ervoor dat de eerste trek bij je gezelschap alvast weggewerkt kan worden.

Bijpassende drankjes

Als je zoveel moeite doet voor een gevarieerd aanbod van tapas, dan wil je deze natuurlijk ook zo goed mogelijk laten smaken. Dit lukt het best als je ook voor bijpassende drankjes zorgt. Spanjaarden nuttigen hun tapas het liefst met bijvoorbeeld een frisse rode wijn (bijvoorbeeld tempranillo of tinto de verano), sangria of pils. Vooral de wijnen zijn de moeite waard om voor een tapas avond in huis te halen.

Genoeg keukenapparatuur

We sluiten dit artikel af met een praktische tip. Deze heeft alles te maken met keukenapparatuur. Wanneer je veel verschillende tapas klaarmaakt, dan heb je simpelweg goede apparatuur nodig. Probeer je tapas avond dan ook te organiseren in een huis met een goede oven, een frituurpan (of een airfryer) en genoeg pitten op het fornuis. Zo kun je ervoor zorgen dat er constant een goede aanwas ontstaat van nieuwe, verse tapas.

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

TaĀ·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieƫn

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediƫnten

De ingrediƫnten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.