Kroketten

Tapas kroketten

Kroketten behoren in Nederland tot de meest populaire snacks en tussendoortjes. Als onderdeel van een grotere maaltijd is een kroket ook uitstekend bruikbaar. Een kroket in Nederland is normaal gesproken een vleeskroket, oftewel een kroket gevuld met rundvleesragout. Wat we wel eens willen vergeten is dat een kroket in meerdere landen graag wordt gegeten, maar de vulling zal vaak variƫren.

Wat is de herkomst van de ā€˜Nederlandseā€™ vleeskroket?

Een broodje kroket wordt door ons tegenwoordig als een typisch Nederlands product gezien. Toch komen kroketten oorspronkelijk uit Frankrijk. Aldaar werd rond het jaar 1700 de eerste vleeskroket geproduceerd1. In de eerste helft van de negentiende eeuw werden ze pas in Nederland geĆÆntroduceerd. Dit had overigens ook een praktisch doel, namelijk het opmaken van restjes vlees waar men geen andere bestemming voor had.

Naarmate de kroketten in Nederland steeds beter werden bereid, werden ze aanvankelijk als luxeproduct gezien. Wanneer er eens een uitgebreide maaltijd genuttigd werd, dienden kroketten als tussengerecht. Men at ze dan na de soep en voor het hoofdgerecht. Na de Tweede Wereldoorlog is de vleeskroket in Nederland vervolgens uitgegroeid tot streetfood, oftewel een snack die je meestal bij een cafetaria of automatiek bestelt.

Waaruit bestaan kroketten?

Een vleeskroket zoals we die in Nederland kennen bestaat van de binnenkant vooral uit rundvleesragout. Het hoofdbestanddeel van de korst is doorgaans paneermeel. Vaak wordt er nog ei of bloem gebruikt om de korst extra stevig te maken. De bedoeling is namelijk dat de kroket tijdens het frituren niet openbarst.

In de loop der jaren zijn er echter meerdere soorten kroketten ontstaan. In Nederland zijn bijvoorbeeld de bitterbal, goulashkroket, kalfskroket en satƩkroket populair geworden. Ook aardappelkroketten worden met enige regelmaat gegeten, zij het dan als onderdeel van een uitgebreide maaltijd. Aardappelkroketten zijn doorgaans kleiner van stuk en gevuld met aardappelpuree. Deze aardappelkroketten zie je overigens in veel meer landen terug. In bijvoorbeeld Spanje zijn daarnaast ook kaaskroketten en garnalenkroketten zeer geliefd.

Meestal met broodje en mosterd

Zoals velen al weten, zijn kroketten enorm geliefd onder het Nederlandse volk. Samen eten we maar liefst driehonderd miljoen kroketten per jaar2. Veel mensen kiezen er hierbij telkens voor om een broodje kroket te nemen. Dat is een logische keuze, zeker als je het als snack nuttigt. Een broodje met kroket is immers enorm handzaam en kan makkelijk op de vuist worden meegenomen. Mocht de hete ragout uit de kroket lekken, dan komt het bovendien mooi in het broodje terecht.

Gezien het snack imago dat kroketten in Nederland tegenwoordig hebben, wordt een kroket door veel mensen ook gebruikt als onderdeel van een grotere maaltijd. Logischerwijs maken frietjes en eventueel ook andere snacks deel uit van een dergelijk maal.

Veel mensen kiezen er tenslotte voor om als saus mosterd te gebruiken bij hun kroket. Velen zijn er namelijk van overtuigd dat mosterd beter samengaat met een kroket dan welke andere saus dan ook.

Bronnen:
1https://nl.wikipedia.org/wiki/Kroket
2https://web.archive.org/web/20131004215451/http://nos.nl/artikel/442701-300-miljoen-kroketten-per-jaar.html

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

TaĀ·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieƫn

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediƫnten

De ingrediƫnten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.