Sherry azijn

tapas ingrediënten sherry azijn

Azijn bestaat in talrijke soorten. Eén van de meest imponerende soorten azijn is zonder twijfel sherry azijn. Dit is azijn die op basis van de Zuid-Spaanse verrijkte wijnsoort sherry is gemaakt. Deze azijn heeft een sterke smaak die een echte verrijking vormt voor vele gerechten. In Nederland is sherry azijn overigens niet of nauwelijks in de grote supermarkten te verkrijgen. Bij winkels die volop specifieke delicatessen verkopen kun je echter wel eens succes hebben. Lees snel verder om meer te weten te komen over sherry azijn.

Hoe ouder, hoe beter

Wat voor veel soorten wijn en sterke drank geldt, geldt ook voor sherry azijn: het wordt beter naarmate het ouder wordt. Men laat deze azijn doorgaans rijpen in vaten van eikenhout1. Hoe langer je deze azijn laat rijpen, hoe puurder en intenser de smaak wordt. Bovendien wordt de azijn dan steeds donkerder van kleur. 

Het produceren van sherry azijn is in de Spaanse keuken een serieuze aangelegenheid. Dit komt natuurlijk vooral doordat sherry er een belangrijk onderdeel van is. En voor sherry geldt nu eenmaal dat dit een regio-specifiek product is. Alleen sherry die afkomstig is van specifieke druiven uit een bepaald gedeelte van Andalusië (de regio rond Jerez de la Frontera) mag zich ‘echte’ sherry noemen. Hier zit een beschermde oorsprongsbenaming aan vast. Op het etiket van een fles sherry of sherry azijn is dit terug te vinden via de opmerking ‘Denominación de Origen’.

Unieke smaaksensatie

In vergelijking met andere soorten azijn, heeft sherry azijn een nogal sterke smaak en een krachtig aroma. De smaak is eigenlijk zelfs moeilijk om goed onder woorden te brengen. Wel is duidelijk dat er nootachtige tinten in te ontdekken zijn. Hoe dan ook zorg je met het toevoegen van sherry azijn voor een vollere smaak van diverse etenswaren en gerechten. Welke dat bij uitstek zijn lees je hieronder.

Welke gerechten kun je er perfect mee verrijken?

Als je een ingrediënt zoekt om gerechten een rijkere smaak mee te geven, dan heb je aan sherry azijn echt een goede. Ten eerste is deze azijn ideaal om aan soepen toe te voegen. Vooral crème-achtige soepen en linzensoepen krijgen er een vollere smaak van.

Verder is sherry azijn een prachtig ingrediënt voor zelfgemaakte sauzen2. Vaak schrijven recepten namelijk voor om een beetje citroensap of azijn aan zo’n zelf te maken saus toe te voegen. Welnu, met de in dit artikel centraal staande azijn maak je jouw saus misschien zelfs nog beter dan de bedenker van het recept in kwestie. Goed om te weten is overigens dat sherry azijn een zeer goede combinatie vormt met gember en sojasaus. 

Tenslotte wordt azijn in z’n algemeenheid vaak gebruikt als dressing voor salades. Sherry azijn kun je hier dus ook uitstekend voor gebruiken. Bovendien kun je het inzetten als onderdeel van een zelfgemaakte vinaigrette dressing.

Bronnen:
1https://nl.wikipedia.org/wiki/Sherry-azijn
2https://www.culy.nl/inspiratie/sherry-azijn/

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

Ta·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieën

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediënten

De ingrediënten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.