Parmaham

Tapas parmaham

Er lijkt geen twijfel over mogelijk dat parmaham de beste en meest bekende hamsoort is van Italiƫ. De Italianen zijn er dan ook maar wat trots op. Zo moeten producenten aan talrijke eisen voldoen om hun ham daadwerkelijk parmaham te mogen noemen. Maar wat is parmaham dan eigenlijk precies en wat maakt deze ham zo bijzonder? Het zal je duidelijk worden tijdens het lezen van dit artikel.

Waaraan voldoet een ā€˜echteā€™ parmaham?

Zoals we hierboven al hebben gesuggereerd is parmaham officieel een beschermde naam. Het mag alleen deze naam dragen wanneer de ham voldoet aan de volgende voorwaarden1

  • Het varken waarvan de ham afkomstig is moet in Ć©Ć©n van de tien speciaal hiervoor aangewezen regioā€™s zijn geboren en opgegroeid.
  • Varkens voeden zich in de wei met overblijfselen van de productie van Parmezaanse kaas.
  • Een varken dat later voor parmaham wordt gebruikt moet minimaal negen maanden hebben geleefd en bij de slacht minstens 160 kilo wegen.
  • Echte parmaham is minstens een jaar gedroogd in de bergwinden van de regio Parma.
  • Voor deze ham mogen geen conserveringsmiddelen of andere kunstmatige toevoegingen worden gebruikt. De ham bestaat daardoor alleen uit zeezout en het vlees zelf. 

Jammer genoeg zijn er verspreid over Europa diverse organisaties die een nagemaakte ham verkopen als parmaham. Als je zeker wilt weten dat je met de originele ham te maken hebt kun je checken of er op de verpakking een vijfpuntige kroon te zien is. Staat deze kroon op de verpakking, dan kun je er van uitgaan dat je echte parmaham in handen hebt.

Wat je moet weten over de smaak en de voedingswaarden

Het is natuurlijk niet voor niets dat parmaham van Italiƫ tot ver daarbuiten zo geliefd is. De smaak van deze ham is zoutig, maar zeker niet overdreven zout. Zoete en ziltige ondertonen zijn namelijk ook waar te nemen. Verder is het zinvol om te weten dat deze ham over relatief veel onverzadigde vetten beschikt. Parmaham is bovendien rijk aan essentiƫle B-vitaminen, fosfor, zink en ijzer2. Af en toe wat van deze ham tot je nemen is dus zeker niet nadelig voor je gezondheid.

Zo geniet je ten volle van parmaham

Wanneer je parmaham in huis hebt gehaald, dan ga je vast op zoek naar manieren om hier ten volle van te genieten. Welnu, ten eerste kun je deze ham natuurlijk goed gebruiken als broodbeleg. Een luxe hapje is hier ook met gemak van te maken, bijvoorbeeld in combinatie met wat stokbrood. Onthoud ook dat ham met meloen in veel Zuid-Europese landen populair is. Dit in verband met de ideale combinatie tussen zout en zoet die hiermee bereikt wordt. 

Verder is parmaham fantastisch om te gebruiken als basisingrediƫnt voor een carpaccio. Italianen zijn er bovendien dol op om deze ham op een pizza te gebruiken. Is dit ook jouw plan, voeg de ham dan wel zo laat mogelijk toe aan de pizza. Als je deze ham namelijk (te) lang laat koken, stoven of bakken, dan kan de unieke smaak ervan wat vervagen.

Bronnen:
1https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/parmaham/
2https://www.prosciuttodiparma.com/wp-content/uploads/2019/07/Parma-Ham-Well-being-and-diet.pdf

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

TaĀ·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieƫn

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediƫnten

De ingrediƫnten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.