Manchego kaas

tapas ingrediƫnten manchego

Wie in Spanje restaurants en tapasbars bezoekt komt op menukaarten vaak Manchego kaas tegen. In Spanje is dit een populaire en zelfs beschermde kaas. Alleen daarom al is het dus het proberen waard! Maar wat is Manchego eigenlijk precies? Ten eerste is Queso Manchego een schapenkaas met een lichtgele kleur, een boterachtige maar stevige structuur en een zoute tot gepeperde smaak die vooral afhangt van de rijpingsduur. Alles wat je er verder over moet weten – dus ook de beste manieren om deze bijzondere kaas te nuttigen – lees je in dit artikel.

Beschermde status

Manchego kaas is een van de culinaire producten waar de Spanjaarden erg trots op zijn. Daar wordt extra kracht bijgezet door het feit dat Manchego sinds 2007 een beschermde oorsprongsbenaming kent. Dat houdt in dat de originele Manchego kaas alleen die naam kan en mag dragen als het aan deze aspecten voldoet1:

 • Het moet geproduceerd zijn in de historische regio La Mancha.
 • De kaas moet afkomstig zijn van de melk van het schapenras Manchega.
 • Het moet zijn geperst in een cilindrische mal die aan bepaalde afmetingen moet voldoen. 
 • De kaas moet tussen de twee maanden en de twee jaar gerijpt zijn. Welke smaakverschillen door de rijpingsduur veroorzaakt kunnen worden valt hieronder te lezen.

Verschillende varianten aan de hand van rijpingsduur

Zoals gezegd, kun je Manchego kaas voor een kortere of langere perioden laten rijpen2. Deze rijpingsduur heeft een grote invloed op de smaak en de kwaliteit van de uiteindelijke kaas. Lees hieronder welke varianten je zoal kunt aantreffen in Spaanse supermarkten en restaurants:

 • Vers (fresco): deze kaas heeft een fijne maar toch enigszins milde smaak. Hij is dan ook slechts twee weken gerijpt, waardoor je dit eigenlijk geen echte Manchego kaas mag noemen.
 • Half gerijpt: we spreken van half gerijpt (semi curado) wanneer de kaas tussen de 3 en de 16 weken is gerijpt. De smaak is doorgaans milder dan die van verse Manchego.
 • Gerijpt: de Spaanse kaas Manchego wordt tussen de drie en de zes maanden gerijpt, dan mag het deze benaming (curado) dragen. Je merkt nu dat de kaas een caramelachtige notensmaak heeft.
 • Oude Manchego: als de kaas Ć©Ć©n tot twee jaar is gerijpt mag het als ā€˜oudā€™ (viejo) worden bestempeld. De smaak is duidelijk anders dan bij de andere varianten, want scherpe en peperachtige smaken zijn nu duidelijk waarneembaar.

Toepassingsmogelijkheden en wijntips

Wanneer je de trotse bezitter bent van een stuk gerijpte of zelfs oude Manchego kaas, dan wil je hier natuurlijk optimaal van kunnen genieten. Heb je inspiratie nodig op welke manieren je een kaas als Manchego het beste kunt nuttigen? De volgende mogelijkheden zijn in ieder geval zeer geschikt3:

 • Als onderdeel van een schaal waar ook ham en stokbroodjes deel van uitmaken.
 • Gebruik het als vulling in tapas zoals gehaktballetjes of kroketjes.
 • Als beleg voor een pincho (een luxe belegd broodje met een prikkertje).
 • Dip kleine puntjes Manchego in gekruide olie.
 • Gebruik het als onderdeel van een rijk belegde sandwich of tosti.

Veel Spanjaarden laten hun Manchego kaas graag vergezellen door een glas droge sherry (jerez). Zeker bij oude Manchego passen rode wijnen echter ook uitstekend. Een wijn gemaakt van Grenache druiven4 is misschien wel het summum, maar een makkelijker verkrijgbare Spaanse tempranillo voldoet ook ruimschoots.

Bronnen:
1https://en.wikipedia.org/wiki/Manchego#PDO_requirements
2http://manchego-cheese.com/types-of-manchego-cheese/
3http://bijzonderspaans.nl/tag/manchego/
4https://www.gall.nl/ontdek/wijn/wijn-bij-kaas/

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

TaĀ·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieƫn

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediƫnten

De ingrediƫnten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.