Gorgonzola

tapas ingrediënten gorgonzola

Italië is een land waar enorm veel kwalitatief goede voedingsmiddelen vandaan komen. Het gaat vaak zelfs om producten die over vrijwel de hele wereld populair zijn geworden. Zo staat Italië onder meer bekend als herkomstplek van verschillende uitstekende kazen. Gorgonzola kaas is er daar een van. Maar wat is gorgonzola kaas precies en waarom is het tot ver buiten Italië zo geliefd? Gaandeweg dit artikel zal het je duidelijk worden.

Beschermde oorsprongsbenaming

Waar, hoe en door wie gorgonzola ooit is ontstaan is jammer genoeg niet met volledige zekerheid te zeggen. Wel lijkt het erop dat deze kaassoort al ongeveer duizend jaar bestaat, en misschien zelfs al veel langer.

Tegenwoordig wordt gorgonzola kaas binnen de Europese Unie beschermd, want er is de beschermde oorsprongsbenaming (BOB) aan toegekend. Dit houdt in dat een kaas alleen de naam gorgonzola mag dragen wanneer het voldoet aan een aantal strenge eisen. Deze eisen zijn opgesteld door een speciaal daarvoor in het leven geroepen consortium in Italië. Als je zeker wilt weten dat je met ‘echte’ gorgonzola te maken hebt, controleer dan of er op de folie een speciale ‘g’ te zien is1. Deze ‘g’ is het merklogo dat het consortium als keurmerk heeft geïntroduceerd.

Een zachte blauwschimmelkaas

Gorgonzola staat bekend als een blauwschimmelkaas. Dit zijn kazen waarin blauwschimmel deeltjes een belangrijk kenmerk zijn. Deze schimmel is namelijk voor een groot deel verantwoordelijk voor de specifieke smaak die de kaas als geheel heeft. Al bij al is gorgonzola verder een kaas met een gebroken witte kleur en een zachte textuur. De smaak hangt af van het type dat je in huis haalt. Zo zijn er licht pittige varianten verkrijgbaar, maar bestaan er ook versies met krachtige smaken.

Zoals bijna alle soorten kaas, heeft gorgonzola een aantal gezonde voedingsstoffen. Zo profiteer je bij het eten van deze kaas van veel eiwitten, fosfor, calcium en de nodige nuttige vitaminen. Daar staat wel tegenover dat gorgonzola redelijk veel verzadigde vetten bevat2. Met mate gorgonzola nuttigen lijkt dus de beste strategie.

Oneindige mogelijkheden in de keuken

Met gorgonzola kaas kun je in de keuken nagenoeg alle denkbare kanten op. Dit is het gevolg van het feit dat deze kaas zowel in vaste als gesmolten toestand een uitstekende smaak heeft. Vaste gorgonzola kun je bijvoorbeeld als beleg voor een rijk gevulde sandwich gebruiken. Ook maakt het vaak deel uit van gevarieerde desserts die verder bestaan uit bijvoorbeeld vers fruit en ijs. Overigens kun je gorgonzola het best minstens dertig minuten voor de consumptie al uit de koelkast halen. De kaas geeft namelijk een vollere smaak zodra deze meer op kamertemperatuur komt.

Gorgonzola wordt verder veelvuldig gebruikt in Italiaanse pastagerechten en pizza’s. Ook is het een veel gekozen component van hapjes met een exclusief karakter. Neem bijvoorbeeld portobello gorgonzola, oftewel met kaas gevulde portobello champignons. Zeker de moeite van het proberen waard!

Bronnen:
1https://nl.gorgonzola.com/kenmerken/
2https://nl.gorgonzola.com/voedingswaarden/

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

Ta·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieën

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediënten

De ingrediënten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.