Het verhaal achter de kroket

Het verhaal achter de kroket 

Wie kent ‘m niet? De kroket, die heerlijke snack die je op elk moment van de dag wel wilt eten. Weet je eigenlijk wat het verhaal is achter deze lekkernij? Het is een verhaal vol culinaire ontwikkeling, evolutie van ingrediënten en toegankelijkheid voor alle lagen van de bevolking. Dus pak een kroketje erbij en lees verder over het fascinerende verhaal achter deze heerlijke snack. In dit artikel lees je er alles over! 

De geschiedenis van de kroket 

De geschiedenis van de kroket begint in de 18e eeuw in Frankrijk, waar de culinaire traditie van het maken van ragout bekend was. Ragout is een mengsel van fijngehakt vlees, groenten en kruiden, gebonden met een roux en bouillon. De Franse chef-kok Marie-Antoine Carême was een van de eersten die ragout in een krokant jasje stopte en het “croquette” noemde, afgeleid van het Franse woord “croquer”, wat “knapperig” betekent. In de loop der jaren vond de kroket zijn weg naar Nederland en België, waar het al snel een populair gerecht werd in de hogere kringen. Het werd aanvankelijk als een luxe gerecht beschouwd vanwege de ingrediënten, zoals: kalfsvlees, witte wijn en truffel die in de ragout werden verwerkt. Later werd het steeds populairder en was het ook beschikbaar voor de bredere bevolking.

De oorspronkelijke kroket 

De oorspronkelijke kroket werd gemaakt van kalfsvlees, wat toen beschouwd werd als een exclusief en duur ingrediënt. Dit maakte de kroket een luxe en chique snack die vooral werd gegeten door de hogere klassen. De ragout werd op smaak gebracht met een combinatie van kruiden en specerijen, en vervolgens gevormd tot een staafvormige kroket.

De kroket werd al snel populair en in de loop van de tijd werden er varianten ontwikkeld, zoals: de rundvleeskroket, kaaskroket en de groentekroket. De ingrediënten werden aangepast om aan de smaak van het publiek te voldoen en om de kroket betaalbaarder te maken.

De verandering van de ingrediënten 

Zoals eerder genoemd was kalfsvlees in de oorspronkelijke kroket een exclusief en duur ingrediënt, wat de kroket een luxeproduct maakte. In de jaren na de introductie van de kroket werden echter meer betaalbare ingrediënten toegevoegd, waaronder rundvlees, kip en zelfs vis. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten kroketten verkrijgbaar, waarbij de vulling kan variëren van vlees, vis, groenten, kaas en zelfs fruit. Bovendien worden er vaak kruiden en specerijen toegevoegd om de smaak te verbeteren. 

Verschillende soorten kroketten  

Er zijn veel verschillende soorten kroketten verkrijgbaar, elk met hun eigen unieke smaak en ingrediënten. Een van de populairste varianten is de rundvleeskroket, die wordt gemaakt van rundvleesragout en een krokante laag paneermeel heeft. Een andere populaire variant is de Old Amsterdam kroket, die wordt gemaakt met de beroemde Nederlandse kaas. De kaas wordt gemengd met aardappelen, melk en specerijen om een romige ragout te maken. Naast deze klassieke kroketten zijn er ook vegetarische en veganistische varianten verkrijgbaar, waarbij vlees wordt vervangen door groenten of vleesvervangers. Ook zijn er varianten met verschillende soorten vis, zoals garnalen en zalm, voor de liefhebbers van zeevruchten.

Of je nu een fan bent van de traditionele rundvleeskroket, of liever een meer avontuurlijke smaak wilt proberen. Het is duidelijk dat de kroket een niet te missen culinaire traktatie is in Nederland en daarbuiten. Het heeft een lange geschiedenis en is geëvolueerd naar een breed scala aan varianten, zodat iedereen geniet van deze heerlijke snack.

Recente blog artikelen

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De perfecte snacks voor een tapasavond

De definitie van Tapas

Ta·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieën

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediënten

De ingrediënten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.