Ensaladilla

Tapas mezze ensaladilla

Een ensaladilla is een Spaans gerecht uit de Spaanse keuken dat uit voorgegaarde ingrediĆ«nten bestaat, maar toch koud – als een salade – wordt opgediend. Het gerecht bestaat doorgaans uit aardappelen, ei, groenten en mayonaise. Dit alles wordt gemengd en in een redelijk vaste vorm geserveerd, meestal als tapa.Ā 

Het is goed om te onthouden dat in Spanje een ensaladilla nadrukkelijk niet hetzelfde is als een ensalada. Een ensalada is namelijk vergelijkbaar met een ā€˜normaleā€™ salade, eentje die bestaat uit vooral rauwe groenten. Bij ensaladilla gaat het dus om een mengsel van verhitte etenswaren met saus. In die zin kun je dit het best zien als een uitgebreide en uitvergrote variant van een slaatje zoals we dat in Nederland kennen. 

Zo ontstond de meest populaire ensaladilla 

Als je in restaurants en tapasbars in Spanje op zoek gaat naar een ensaladilla, dan is de kans groot dat je volop ā€˜ensaladilla rusaā€™ zult aantreffen op de menukaart. Een Russisch slaatje, dus. Naar verluidt werd deze salade voor het eerst in de jaren ā€˜60 van de negentiende eeuw uitgevonden. Dit gebeurde door een Franse kok in Moskou1. Het concept verspreidde zich daarna snel door heel Europa. Aangezien de uitvinder Lucien Olivier heette wordt deze salade in sommige landen ook wel Olivier-salade genoemd. In Nederland wordt het meestal huzarensalade genoemd. 

Wat gebruiken de Spanjaarden vooral bij hun ensaladillas? 

Een ensaladilla rusa bestaat in Spanje meestal uit gekookte aardappelen, gekookte eieren, erwten, wortelen, en natuurlijk mayonaise. Uiteraard leent dit gerecht zich ook uitstekend om variatie in aan te brengen. Zo houden veel Spanjaarden ervan om ingrediĆ«nten als tonijn, olijven en paprika toe te voegen. Ook vissoorten als inktvis, garnalen, krab en schaaldieren komen er wel eens in voor, zeker in de Spaanse kustregioā€™s. Of je het dan nog wel een ensaladilla rusa kunt noemen is discutabel. Maar ook als je simpelweg ensaladilla op de menukaart ziet staan mag duidelijk zijn wat ermee wordt bedoeld. Natuurlijk kun je ter plekke altijd even vragen welke ingrediĆ«nten er precies in zitten. 

Het mag duidelijk zijn dat als je een ensaladilla bestelt, je een gerecht krijgt voorgeschoteld met veel calorieĆ«n. Dit dankzij de aanwezigheid van onder meer vlees, ei en mayonaise. Ook wat dat betreft is dit gerecht niet te vergelijken met een salade die bestaat uit sla en rauwe groenten. Zoā€™n salade is een stuk armer aan calorieĆ«n en over het algemeen ook heel wat gezonder. 

Ideaal als tapa, voorgerecht of beleg voor een sandwich 

Ensaladillas vormen in Spanje een geliefd gerecht om als tapa, oftewel als tussendoortje, te bestellen. Ook vormen ze een geschikt aperitief voorafgaand aan een grotere maaltijd. Een ensaladilla is daarnaast ideaal om te gebruiken als beleg op een sandwich. Als je dit eigenhandig wilt doen, dan is het wel zaak in een supermarkt op zoek te gaan naar een goed smeerbare variant. 

Bronnen:
1https://es.wikipedia.org/wiki/Ensaladilla

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

TaĀ·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieƫn

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediƫnten

De ingrediƫnten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.