Dim sum: Chinese tapas en kleine hapjes

Dim sum

Dim sum

Wie aan tapas denkt, denkt natuurlijk meteen aan de Spaanse tapas, maar men vergeet vaak dat er nog veel meer keukens zijn die tapas hebben. De Chinese keuken is een van deze keukens. Zo heeft dim sum eigenlijk hetzelfde principe als tapas: verschillende kleine hapjes die tussendoor worden gegeten. In dit artikel ontdek je wat dim sum nu precies is. 

Hoe is dim sum ontstaan?

Dim sum is niet een specifiek gerecht. In plaats daarvan zijn het allemaal kleine gerechten die tezamen dim sum worden genoemd. Er wordt verondersteld dat Chinese soldaten vroeger kleine hapjes kregen van hun generaal als eerbetoon. De correctheid van deze theorie wordt betwist, maar er is ook geen betere verklaring voor het ontstaan van dim sum.

Dim sum werd pas echt populair toen men het ging serveren in theehuizen. Op het eerste ogenblik was er niks bijzonders, maar het werd al snel razend populair onder reizigers die een tussenstop maakten bij de theehuizen. Het bleek dat thee goed was voor de spijsvertering. Zo ontstond de traditie om thee met dim sum te drinken. Doordat men veel kleine gerecht eet, krijgt men sneller een gevoel van verzadigdheid. Dit maakt dim sum in combinatie met thee super gezond. 

Wanneer wordt dim sum gegeten?

Net als tapas wordt dim sum langzaam gegeten onder het genot van thee of een drankje. Het gerecht wordt vooral gezamenlijk gegeten onder vrienden of familie. Meestal dient het als brunch of lunch, maar tegenwoordig word dim sum ook als diner gegeten.

Traditioneel wordt er thee gedronken bij dim sum. Voordat men aan de gerechten begint, dient men eerst een thee te kiezen die men graag wilt drinken. Vervolgens schenkt degene die naast de theepot zit voor iedereen thee in. Hij mag pas als laatste voor zichzelf thee schenken. Daarna mag men beginnen met bestellen vanaf de menukaart. Meestal kun je zelf de gerechten aankruisen die je graag wilt eten. Probeer dus gerust verschillende gerechten uit om te ontdekken wat jij lekker vindt. 

Wat voor dim sum gerechten zijn er? 

Net als tapas zijn er wel honderden verschillende gerechten bij dim sum. Ook is het mogelijk om van een bepaald gerecht een dim sum gerecht te maken. Hieronder staan heel kort een paar van de bekendste dim sum gerechten beschreven:

  • Shumai: deze dim sum is vrij uniek, de dumpling is namelijk open en lijkt op een soort van beker. De bolling maakt het mogelijk om de dumpling met verschillende soorten vlees te vullen, maar varkensvlees is het meest gangbaar. 
  • Rijstnoedel rolls: verschillende soorten vlees en groenten worden gestoomd en omwikkeld met rijstnoedels. 
  • Garnalen dumplings: dit zijn misschien wel de populairste dumplings. Dit zijn simpele dumplings die gevuld zijn met garnalen. De simpliciteit zorgt voor een overheerlijke smaak. 
  • Kippenklauwen: dit klinkt misschien echt heel raar, maar het is een echte delicatesse in de Chinese keuken. In combinatie met een lekker sausje mag je dit dim sum gerecht absoluut niet missen. 

Hierboven staan een paar van de lekkerste dim sum gerechten uitgelicht, maar er zijn natuurlijk nog veel meer lekkere dim sum gerechten. Ontdek zelf welke gerechten er allemaal zijn. 

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

Ta·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieën

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediënten

De ingrediënten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.