De lekkerste wijn voor bij de tapas

Wijn spijs afbeelding 01

Tapas zijn ideaal op een lange warme zomeravond waarbij je samen met vrienden of familie aan het genieten bent van het samenzijn. Goed eten en drinken verhoogt namelijk de gezelligheid en het genot. Daarom is het belangrijk dat je ook een lekkere wijn kiest voor bij de tapas. Je kunt namelijk niet specifiek Ć©Ć©n wijn voor de hele avond kiezen. Bij elk hapje hoort weer een andere wijnsoort. In dit artikel lees je wat de lekkerste wijnen zijn voor verschillende soorten tapas.

Tapas, wijn en Spanje

Het is een traditie in Spanje om een tapasgerecht te eten wanneer je wijn drinkt. Meestal krijg je in de meeste bars en restaurants standaard een tapas geserveerd als je een drankje bestelt. Dit fenomeen beperkt zich niet alleen tot Spanje. In de meeste landen is het zeer gebruikelijk dat een hapje en een drankje elkaar vergezellen.

Als je zelf niet zo goed weet welke wijn je moet drinken bij de verschillende tapas, dan hebben we een handige tip voor je: kijk af bij de Spanjaarden. De combinaties die zij maken passen meestal perfect bij elkaar. Zo hoef je weinig moeite te doen om de juiste wijn te zoeken.

Rode wijn is altijd goed

Rode wijn gaat altijd goed gepaard met verschillende tapas. Specifiek als het gaat om tapas die een Spaans karakter hebben. Veel vleesgerechten smaken veel intenser naast een goed glas rode wijn. Vooral rode wijnen die van de Tempranillo druif zijn gemaakt, smaken heel lekker bij verschillende soorten tapas. Tempranillo heeft een wat donkerdere kleur maar smaakt juist fruitig. Pittige gerechten smaken dus heerlijk bij deze rode wijn.

AlbariƱo

Ben je juist op zoek naar een witte wijn? Dan kan een AlbariƱo heel lekker zijn. Deze wijn vormt een gouden combinatie met visgerechten. Ben je garnalen, sardientjes of andere visgerechten aan het eten als tapas, dan zal je overweldigd raken door de combinatie van visgerechten en AlbariƱo.

Een echte aanrader is de Pazo De San Mauro AlbariƱo, dit is een droge witte wijn die iets aan de zure kant is en smaakt perfect bij schaal- en schelpdieren. De meeste wijnen van dit soort worden geproduceerd nabij de Atlantische oceaan wat deze wijngaarden een ideaal klimaat geeft. De invloed van de zee zorgt er namelijk voor dat zowel de zomers als winters gematigd zijn.

Sangria

Sangria is een wijn waarmee je altijd goed zit bij alle Spaanse gerechten. Deze wijn wordt voornamelijk van rode wijn gemaakt en bevat vers fruit. Meestal worden er aardbeien, frambozen en andere rode vruchten toegevoegd. Vaak wordt sangria in een grote pitcher geserveerd waaruit meerdere glazen sangria kunnen worden geschonken. Dit is vooral handig als je bij jou thuis tapas gaat eten, want je kunt dan meerdere pitchers tegelijk klaarmaken. Sangria is zowel lekker als aperitief, als bij het avondeten, maar ook als nagerecht. Deze heerlijke rode wijn wordt in verschillende wijnstreken van Spanje geproduceerd, maar het wordt pas echt sangria als je er vers fruit aan toegevoegd.

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

TaĀ·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieƫn

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediƫnten

De ingrediƫnten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.