Calamares à la Romana

Tapas mezze calamares à la romana

In bijna alle tapasrestaurants in Spanje staat calamari op de menukaart. Sowieso is dit een gerecht dat je enorm veel tegenkomt in de Europese landen aan de Middellandse Zee. In Spanje worden ze soms calamari genoemd, maar ook de benamingen calamares en Calamares à la Romana komen voor. Hoe dan ook gaat het steeds om gefrituurde inktvisringetjes. Het binnenste van deze ringetjes is afkomstig van pijlinktvissen. 

Succesvolle tapas 

Calamari zijn tapas die in Spanje al eeuwen worden gebruikt. Ze behoren dan ook tot de meest succesvolle tapas van het land. Dit is uiteraard vooral te danken aan de zachte smaak en de fijne textuur. Het feit dat een schaaltje calamari makkelijk te delen is met meerdere mensen speelt vermoedelijk echter ook een rol bij de populariteit van deze tapas. Vergeet namelijk niet dat het bestellen en nuttigen van tapas in Spanje een sterk sociaal aspect kent. Samen van verschillende tapas genieten wordt erg belangrijk gevonden. Calamares lenen zich hier dus uitstekend voor. 

Pijlinktvis met een krokante buitenlaag 

Het krokante laagje waar inktvisringetjes over beschikken bestaat meestal uit paneermeel of bloem. Een combinatie van deze producten is ook mogelijk. Het binnenste van calamari is het vlees van pijlinktvissen die in de Middellandse Zee voorkomen. Om de ringetjes te maken moet overigens eerst de binnenkant van de inktvis in kwestie worden leeggehaald en schoongemaakt1. Daarna wordt het restant verder verwerkt, in die zin dat het in ringvormige stukjes wordt gesneden. Deze ringetjes worden dan dus voorzien van materiaal dat voor een krokante buitenlaag moet gaan zorgen. Ze worden vervolgens enkele minuten gefrituurd in olijfolie. 

Als tapa, racion of sandwich beleg 

Calamari is zoals gezegd bij uitstek een gerecht dat in Spanje als tapa wordt gebruikt. Een tapa zou je ook wel kunnen zien als tussendoortje of als aperitief voor een grote maaltijd. Ook zou een verzameling aan tapas samen een hoofdgerecht kunnen vormen. Hoe dan ook, in Spaanse restaurants wordt calamari soms ook als portie aangeboden. Kijk daarvoor op de menukaart onder ‘raciones’. Hierbij kun je ervan uitgaan dat je een grotere hoeveelheid krijgt dan bij een tapa. Misschien krijg je er dan ook bijgerechten als frietjes, salade of ei bij. 

Nagenoeg iedereen is het erover eens dat bij losse calamares een dipsausje hoort. De Spanjaarden zijn hierbij dol op hun eigen alioli, een frisse knoflookachtige saus. Sauzen waarbij zoet de boventoon voert passen echter ook uitstekend bij calamari. Denk hierbij aan zoete chilisaus of zoetzure saus. Overigens is het in Spanje gebruikelijk dat je bij een schaaltje met inktvisringetjes ook een schijfje citroen erbij krijgt. Naar wens kun je deze boven je calamari uitknijpen. 

Tenslotte zijn gefrituurde inktvisringetjes geliefd om het beleg van een sandwich mee te verrijken. Een rijk belegde sandwich, die je mogelijk zelfs als complete lunch kunt gebruiken, wordt in Spanje ook wel een bocadillo genoemd. 

Bronnen:
1https://nl.wikipedia.org/wiki/Calamares

Recente blog artikelen

Het verhaal achter de kroket

De lekkerste wijnen bij vlees tapas

Tomaat

De lekkerste tapas gerechten met vlees

De definitie van Tapas

Ta·pas (meervoud)
1 Spaanse borrelhapjes

illustratie tapas hamburguer

Ontdek onze categorieën

Tapas en Mezze

Welke gerechten vallen onder Tapas en Mezze? Lees hier meer over!

Ingrediënten

De ingrediënten die worden gebruikt bij tapas zijn uniek. Ontdek het hier!

Tips en adviezen

Met onze tips en adviezen zorg jij voor perfecte tapas gerechten.